fbpx

Videouri celule stem

Vă invităm să urmăriți seria de videouri special create pentru a oferi informații complete atât despre recoltarea celulelor stem la naștere, izolarea și crioprezervarea acestora, cât și despre unicitatea serviciilor Lifeline, oferite la cel mai înalte standarde.

DESPRE CELULE STEM

Ce sunt celulele stem?

Citește mai mult

Celulele Stem sunt considerate cărămizile de bază ale organismului. Acestea creează organele, sângele, țesutul și sistemul nostru imunitar. Celulele stem se regăsesc în multe dintre organele și țesuturile corpului nostru, precum măduva osoasă, inima, creier și altele, dar cele mai tinere și mai versatile dintre acestea provin din cordonul ombilical al nou-născutului.

Nașterea bebelușului oferă familiei o ocazie unică în viață, aceea de a colecta și a păstra valoroasele Celule Stem din cordonul ombilical al nou-născutului. Procesul de depozitare a acestui material biologic este cunoscut drept Stocarea Celulelor Stem din Cordonul Ombilical și reprezintă o șansă la viață.

Ce sunt transplanturile de celule stem?

Citește mai mult
Măduva osoasă poate fi numită fabrica sistemului nostru sanguin. În cazul apariției unor boli grave, afecțiuni maligne precum leucemie sau limfom, ne supunem procedurilor de chimioterapie sau radioterapie, care duc la deteriorarea măduvei osoase și, în funcție de caz, la necesitatea unui transplant.
Transplanturile de măduvă osoasă implică perfuzia de celule stem sănătoase în corpul pacientului pentru a înlocui celulele deteriorate sau bolnave. Aceste celule stem refac măduva osoasă a pacientului, astfel încât să poată începe să producă celule sanguine sănătoase și să refacă sistemul imunitar.

Dar de unde se pot obține celule stem compatibile?

Din Sângele Cordonului Ombilical.

Beneficiile recoltării și stocării celulelor stem la naștere

Citește mai mult
Stocarea de sânge din cordonul ombilical a început în anii ‘80, când s-a stabilit științific că sângele din cordonul ombilical este o sursă bogată de celule stem hematopoietice care se pot utiliza ca alternativă la celulele stem din măduva osoasă.

Întrucât compatibilitatea deplină între donator și receptor este esențială atunci când se utilizează celulele stem din măduva osoasă, găsirea unui donator compatibil este de obicei un proces dificil și care necesită mult timp. De fapt, 1 din 3 pacienți care au nevoie de transplant de măduvă osoasă este în imposibilitatea de a localiza o grefă adecvată.

Dar ce s-ar întâmpla dacă Donatorii ar fi chiar Pacienții sau membri ai familiei lor?

Recoltarea de sânge ombilical la naștere permite depozitarea celulelor stem ale bebelușului, astfel încât să poată fi folosite în viitor pentru a trata fie copilul donator, fie pe unul dintre frații săi sau un membru al familiei. Datorita caracterului lor nediferentiat, celulele stem din sângele cordonului ombilical oferă grad crescut de compatibilitate între frați și surori, posibilități majore de utilizare la alți membri ai familiei și, bineînțeles, compatibilitate deplină cu copilul din al cărui cordon ombilical s-au extras celulele stem.

Acest material biologic valoros are o concentrație de Celule Stem de până la 10 ori mai mare decât măduva osoasă, reprezentând o sursă excelentă de celule stem, pregătite pentru transplant…
Din anul 1988 celulele stem din sângele cordonului ombilical au fost utilizate pentru a trata 80 de boli și afecțiuni care pun viața în pericol, în peste 30.000 de transplanturi.

Stocarea celulelor stem în privat vs. sistem public

Citește mai mult
În prezent, majoritatea țărilor dezvoltate dețin bănci publice de sânge, care depozitează sângele colectat din cordonul ombilical la naștere. Părinții aleg să doneze sângele ombilical, care, dacă este eligibil și suficient de bogat în celule stem, va intra într-o bază de date publică care poate fi accesată de o rețea internațională de centre de transplant, aflate în căutarea unităților de sânge compatibile cu pacienții lor.
Prin donare, proba poate fi utilizată de către orice persoană care are nevoie de aceasta, oriunde în lume.
Stocarea în bancă privată, cum este și Lifeline, înseamnă că celulele stem colectate la naștere pot fi utilizate exclusiv de copilul donator sau de membrii familiei sale.

DESPRE Lifeline

Lifeline – Bancă acreditată AABB | Standarde Internaționale de Calitate și Siguranță

Citește mai mult

Lifeline a luat naștere în 1994, în Europa, pentru a oferi servicii de stocare a sângelui din cordonul ombilical și și-a început activitatea ca bancă regională în Cipru, în 2002, oferind părinților posibilitatea de a păstra aceste celule stem unice pentru familia lor.

Angajamentul nostru pe termen lung de a oferi servicii de cea mai bună calitate părinților care au încredere în noi pentru stocarea celulelor stem ale copiilor lor este evidențiat de programele de acreditare la care participăm. Lifeline este una dintre puținele bănci din Europa care deține Acreditarea de la AABB, una dintre cele mai mari autorități în acreditarea unităților de celule stem și țesuturi, precum băncile de sânge din cordonul ombilical. Toate procedurile noastre se supun standardelor AABB, de la înregistrarea inițială până la eliberarea și utilizarea celulelor stem în centrul de transplant. Laboratorul Lifeline deține, de asemenea, și acreditarea ISO15189 care se aplică în mod specific laboratoarelor medicale și acoperă toate testele efectuate, asigurând calitatea testării. Ambele acreditări sunt foarte apreciate de către spitalele și centrele de transplant din întreaga lume, reprezentând garanția unei grefe de calitate.

Lifeline – Dedicație pentru viață

Citește mai mult
Lifeline este banca ta internațională aproape de casă. Ne-am dedicat să oferim servicii de terapie celulară de calitate la cele mai înalte standarde profesionale din respect pentru părinții care ne-au încredințat celulele stem ale copiilor lor pentru un viitor mai sănătos. Poate de aceea, 1 din 9 părinți care aleg Lifeline pentru familia lor este medic sau cadru medical.

Servicii UNICE Lifeline

LIFE-KIT – Standard de Aur în recoltarea celulor stem.

Citește mai mult
Pe scurt, noul LifeKit este ideal pentru menținerea integrității și calității prețioaselor celule stem pe care le transportă, în orice condiții climaterice.
LifeKit-ul este fabricat din oțel medical inoxidabil, un material dur care protejează fizic conținutul său în timpul transportului.

Acesta este dotat cu propriul sistem de înregistrare a temperaturii, asigurând înregistrarea continuă a acesteia. Fiecărui LifeKit îi este atribui un cod unic de urmărire care asigură trasabilitatea, utilizat pentru a identifica proprietarul celulelor stem în toate etapele procedurii, inclusiv pe perioada testării și a crioprezervării pe termen lung.
Dispozitiv nou și inovator, LifeKit-ul este primul de acest gen la nivel mondial în ceea ce privește transportul celulelor stem din sângele și țesutul cordonului ombilical. Este de mici dimensiuni, cântărește puțin și se transportă ușor la clinică în ziua nașterii. Poate fi utilizat și în cazul șederii peste noapte la clinică; în cazul în care survine nașterea, acesta oferă protecție maximă celulelor stem ale nou-născutului.
Deși simplu, LifeKit-ul reprezintă un progres major în domeniu, noul standard de aur care definește calitatea în domeniul stocării celulelor stem din sângele cordonului ombilical și este protejat de un brevet internațional înaintat de către Lifeline.
Calitatea celulelor stem din sângele cordonului ombilical începe în momentul recoltării, iar noul LifeKit protejează probele din toate punctele de vedere, asigurând transportul la bancă în condiții sporite de siguranță.
LifeKit-ul este parte integrantă a calității serviciilor de stocare a celulelor stem din cordonul ombilical, de care beneficiază părinții care au ales Lifeline pentru familia lor.

LifeCord – Metodă unică de separare și stocare a 2 tipuri de celule stem din cordonul ombilical

Citește mai mult
Cercetarea celulelor stem reprezintă un domeniu interesant și dinamic, celulele stem jucând un rol esențial în viitorul medicinei.
În anul 2010, Lifeline a introdus un nou serviciu, crioprezervarea de celule stem izolate din țesutul de cordon ombilical, metodă inovatoare brevetată internațional și recunoscută ca pionierat, Lifeline câștigând Innovation Award Cipru. În mod tradițional, țesutul din cordonul ombilical este mărunțit în bucăți și crioprezervat ca atare, fără a fi procesat. Stocarea țesutului ombilical neprocesat la nivel celular duce la pierderea unui număr semnificativ de celule stem în timpul depozitării.
Prin metoda Lifeline se realizează extragerea celulelor stem conținute de țesutul de cordon ombilical prin disociere celulară, ceea ce duce la o crioprezervare mai eficientă, asigurând viabilitatea maximă a celulelor la decongelare, când va fi nevoie de grefa de transplant.
Țesutul din cordonul ombilical conține 2 tipuri diferite de celule stem – mezenchimale și endoteliale. Cu metoda Lifeline sunt stocate două unități diferite pregătite pentru a fi utilizate în diverse aplicații medicale.
Celulele stem mezenchimale, care se găsesc în cordonul ombilical, au fost descrise ca “celulele de asistență ale organismului” și sunt implicate activ în menținerea funcțiilor vitale obișnuite ale organismului. Acestea reglează răspunsuri imunitare, activează mecanismul de reparare și se pot diferenția sau transforma în aproape orice tip de celule necesare în întregul organism.
Celulele endoteliale se găsesc in vena si arterele țesutului ombilical și au rolul de a crea și regenera vasele de sânge sau țesuturile deteriorate.
Capacitatea acestor celule stem de a deveni alte tipuri de celule, cunoscută sub numele de diferențiere celulară, a dus la cercetări intense în domeniile medicinei regenerative, ingineriei țesuturilor, terapia geneticii, precum și în terapiile cancerului.
Lifeline le oferă clienților săi oportunitatea de a stoca două tipuri diferite de celule stem din cordonul ombilical, depozitate individual, pregătite pentru orice terapie actuală sau viitoare.

Lifeline OFERĂ

Trasabilitatea probelor de celule stem

Citește mai mult
Fiecare unitate este monitorizată pas cu pas pe parcursul tuturor procedurilor, de la recoltare până la stocare. Toate informațiile relevante, inclusiv verificarea donatorilor, detalii de transport, temperaturi înregistrate, reactivi și echipamente utilizate pentru prelucrarea și testarea unității sunt păstrate în detaliu, iar aceste informații sunt utilizate pentru a completa referințele fiecărei unități. Aceste date sunt esențiale pentru specialiștii în transplant pentru a putea evalua caracterul adecvat al unității înainte de utilizarea medicală.

Separarea celulelor stem de sângele cordonului ombilical

Citește mai mult
Din momentul în care sosesc în laboratorul nostru, celulele din sângele cordonului ombilical sunt izolate la nivel celular, pentru a permite crioprezervarea adecvată pe termen lung în conformitate cu standardele, normele și directivele internaționale.
La Lifeline, am implementat cele mai noi biotehnologii pentru a procesa și izola celulele stem. Una dintre acestea este tehnologia Biosafe Sepax complet automatizată. Sepax a fost aleasă de peste 70% dintre băncile acreditate de organizația NETCORD, care cuprinde cele mai importante bănci publice de sânge din cordonul ombilical din întreaga lume și este metoda de separare cea mai utilizată în prezent în domeniu. S-au transplantat deja peste 11.000 de unități de sânge din cordonul ombilical prelucrate cu Sepax la pacienți în întreaga lume.

Controlul calității probelor de celule stem

Citește mai mult
Testele clinice sunt efectuate pentru a stabili calitatea și viabilitatea unităților de sânge și țesut din cordonul ombilical. Toate aceste activități ne vor ajuta să stabilim dacă o unitate este necontaminată și conformă pentru depozitare. Toate procedurile de laborator sunt monitorizate în mod regulat pentru acuratețe de către Serviciul Extern de Evaluare a Calității al Regatului Unit al Marii Britanii și Sistemele de Control al Calității Lab Quality din Finlanda.
În vederea respectării standardelor internaționale impuse de acreditarea AABB, Lifeline a adoptat testări suplimentare la nivel molecular. Acest lucru se face de către UK NHS National Reference Microbiology Laboratory (Laboratorul Național de Microbiologie de Referință NHS Marea Britanie). Toate unitățile sunt analizate la nivel de ADN prin metoda PCR pentru boli infecțioase grave; o metodă care oferă siguranță maximă că unitățile stocate nu sunt afectate de astfel de boli.

Crioprezervarea celulelor stem

Citește mai mult
Separarea este urmată de etanșarea în vid a sângelui într-o pungă de crioprezervare dublu compartimentată pentru siguranță suplimentară în timpul depozitării. Punga de crioprezervare este apoi plasată într-o fantă predefinită, în interiorul tancurilor cu azot lichid pentru depozitarea pe termen lung. Toate unitățile sunt păstrate în vapori de azot lichid la -196 grade Celsius.
Faptul că unitățile sunt stocate în vapori, și nu în lichid oferă o mai mare stabilitate temperaturii în timpul deschiderii tancului pentru adăugarea de noi unități.
Valorile de temperatură sunt înregistrate electronic, la intervale de 15 minute și sunt conectate la registrul digital personal al fiecărei unități pe toată perioada în care fiecare unitate este crioprezervată.
Ghiduri Lifeline
L
Contactează-ne!
message
whatsapp
phone
email

Notificare Cookie-uri Lifeline

Politica de confidențialitate | Lifeline - Banca ta de celule stem

Lifeline folosește cookie-uri necesare pentru funcționarea optimă a website-ului, pentru analizarea comportamentului utilizatorului și pentru îmbunătățirea experienței online. Mai multe despre tipurile de cookie-uri pe care le folosim puteți citi la rubrica Politica de confidențialitate.