Deşi există ca o adevărată frenezie legată de conceptul de infertilitate şi multe cupluri apelează la clinci adresate problemelor de concepție, în realitate majoritatea cuplurilor POT FACE COPII foarte uşor şi bineînțeles, pe cale naturală cu recomandările medicale corecte.
Nu vă grăbiți să va puneți singuri diagnsticul de infertilitate !! Este o greşeală deosebit de costisitoare (la propriu) să mergeți să vă faceți stimulare ovariană, inseminare artificială sau chiar fertilizare in vitro doar pentru că nu ați reuşit să obțineți o sarcină după doar câteva încercări.
De unde pleacă totuşi această frică? Frica de a avea dificultăți de concepție.
Subiectul “infertilitate” este deosebit de mediatizat. Peste tot, de la vedete care încearcă de 3 luni !!! şi nu reuşesc, la emisiuni TV, la radio, pe platformele de socializare – subiectul INFERTILITATE mereu a fost, este şi va fi de interes, mai ales pentru femeile care încă nu au încercat să rămână însărcinate, dar “se tem să nu fie probleme”.
Sigur că infertilitatea există. Fie individuală, fie de cuplu. Iar diagnosticul este într-adevăr unul crunt. Durerea acestor cupluri care nu pot concepe natural este similară cu acceptarea unui deces în familie. Sigur că există cupluri infertile. Dar NU sunt atât de multe cum crede lumea.
Dacă ne uităm în jur, ce vedem ? Toata lumea are copii. Din tot anturajul, prietenii, colegii şi toată familia extinsă, fiecare din noi cunoaşte unul sau maxim 2 cupluri cu probleme de fertilitate.
Sigur că şi aceste cupluri vor obține o sarcină la un moment dat, pentru că medicina a evoluat suficient de mult încât oricine îşi doreşte un copil, mai devreme sau mai tarziu, cu ajutorul unor medici potriviți, vor reuşi.
Mare parte din persoanele care au dificultăți de concepție au un motiv foarte simplu: fie au o problema genetică/congenitală, fie o vârstă suficient de avansată, fie istoric de probleme medicale care duc la diverse consecințe în sfera genitală, fie boli cu transmitere sexuală netratate la timp care au dus la infertilitate, fie vicii de foarte mulți ani care au afectat în timp prognosticul de fertilitate (fumat, alcool, droguri), fie intervenții chirurgicale pe col/uter/zona testiculară (chiuretaje, hidrocel), etc.