Numărul de cazuri de autism înregistrează creșteri de la an la an, în întreaga lume, datele din SUA arătând că aproximativ 1 din 40 de copii este diagnosticat cu autism, iar în România, avem înregistrate aproximativ 30.0000 de cazuri.
Beneficiile celulelor stem și utilizarea lor în tratarea autismului au fost identificate și explorate de către lumea medicală încă din 2014, când au început studiile clinice privind auto utilizarea unităților de celule stem Hematopoietice din sânge ombilical, în cadrul Duke University. Acestea s-au desfășurat sub îndrumarea directă a doctorului Joanne Kurtzberg, MD, Duke’s Robertson Cell and Translational Therapy Program, și Geraldine Dawson, Ph.D., director al centrului de diagnostic și tratament pentru autism din cadrul Centrului Duke.
În plus, fundația Marcus a donat în acea perioada, 15 milioane de dolari către Duke University pentru a sprijini un program inovator de cercetare care explora utilizarea celulelor din sângele cordonului ombilical în tratarea de: autism, accident vascular cerebral, paralizie cerebrală și tulburări cerebrale conexe. Acesta a reprezentat o serie de studii clinice ce utilizau celule sanguine din cordonul ombilical pentru a trata un total de 390 de copii și adulți cu autism, 100 de copii cu paralizie cerebrală și 90 de adulți cu accident vascular cerebral, prima etapă a studiului pilot implicând 20 de pacienți copii, cu autism, cărora li s-a aplicat tratament cu celule stem din propriul sânge a cordonului ombilical. Pe baza cercetărilor anterioare, Kurtzberg și Dawson presupuneau că sângele din cordonul ombilical poate ajuta la repararea zonelor disfuncționale sau deteriorate ale creierului.
În 2022, în România Spitalul Angiomedica și Spitalul Medicover București, sub îndrumarea Dr. Felician Stăncioiu derulează primul studiu clinic din țară în care se administrează celule stem din sânge ombilical, autolog la copii cu tulburări de dezvoltare din spectrul autist, iar rezultatele sunt foarte bune.
Lifeline eliberează o probă de celule stem pentru tratarea autismului
În luna august anul trecut, Lifeline participă la acest studiu, prin eliberarea unei unități de celule stem Hematopoietice din sângele ombilical. Este vorba despre un pacient în vârstă de 8 ani, diagnosticat cu autism, parte a studiului clinic condus de către Dr. Felician Stăncioiu, pentru care s-a utilizat propria probă recoltată la naștere și depozitată în banca Lifeline.
Procedura de eliberare a unității a constat în:
– Solicitare eliberare probă de către specialist
– Acordul părinților privind comunicarea dintre Lifeline și medicul specialist
– Completarea și semnarea cererii de eliberare a probei
Unitatea de celule stem a fost eliberată și transportată gratuit de către Lifeline, direct către clinica din București, conform solicitării medicului specialist, și administrată cu succes pacientului. Eliberarea și predarea probei s-a efectuat în condiții de criogenare, proba fiind transportată, de la sediul CBB Lifeline Biotech LTD la clinica din București, în tanc mobil de criogenare în vapori de azot lichid, și a durat 8 ore de la eliberarea din tancul băncii până la predarea către medicul specialist.
Dr. Felician Stăncioiu conduce, încă din 2018, studiul clinic în care se administrează celule stem din sângele cordonului ombilical la copii cu tulburări de dezvoltare din spectrul autist în România, la București. Este unul dintre cei mai implicați profesioniști români în studiul și tratamentul cu celule stem, fiind un medic și cercetător cu vastă experiență în SUA. Din declarațiile sale publice privind studiul clinic cu celule stem, reiese că rezultatele sunt îmbucurătoare la unii copii tratați. În jur de peste 20 de pacienți au fost incluși în studiu, iar rezultatele preliminare sunt pozitive, fără reacții adverse moderate sau severe, cu îmbunătățiri mai mari sau mai mici la marea majoritate dintre participanți – aproximativ 70%. Potrivit Dr. Felician Stăncioiu, cei mai mulți copii au avut îmbunătățiri sesizate de părinți și terapeuți la 2-4 săptămâni după administrarea celulelor.
Celulele stem recoltate la naștere din sângele și cordonul ombilical reprezintă o zonă de mare interes în medicina actuală datorită potențialului lor de a regenera și repara țesutul deteriorat din organism. Mai multe despre beneficiile acesta și potențialul lor în Medicina Regenerativă vă invităm să citiți pe site-ul lifelinecelulestem.ro.