Există numeroase mituri privind celulele stem recoltate la naștere. Vă invităm să descoperiți adevărul despre utilizarea celulelor stem, precum și despre procedura de recoltare la naștere.
1
✘ MIT: Recoltarea sângelului și țesutului din cordonul ombilical poate afecta nașterea bebelușului.
✓ADEVĂR: Recoltarea sângelului și țesutului din cordonul ombilical nu este durerosă, este ușoară și sigură, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Decizia de a recolta sângele și țesutul din cordonul ombilical nu afectează în vreun fel procesul nașterii, fie că este vorba de o naștere naturală sau de o cezariană. Recoltarea începe după clamparea și tăierea cordonului ombilical și nu reprezintă nici un risc pentru nou-născut. Procedura se efectuează pe cordonul ombilical, nu pe mamă sau bebeluș.
2
✘ MIT: Este practic imposibil să întârzii clamparea cordonului ombilical și să poti și recolta sânge și cordon pentru stocarea de celule stem.
✓ADEVĂR: Organizația Mondială a Sănătății recomandă întârzierea clampării între 1 și 3 minute. Studiile arată că viitorii părinți pot alege, atât clamparea întârziată, cât și recoltarea de sânge și țesut din cordonul ombilical, importantă fiind populația de celule stem vii identificată în sângele colectat, în laborator, în urma izolării și separării celulare. Pe lângă un volum de peste 50 de ml. de sânge colectat, transportul și metoda de procesare a sângelui, înainte de stocare, sunt extrem de importante întrucât determină cantitatea de celule stem viabile obținute. Astfel, colectarea sângelui din cordonul ombilical se face doar după clampare, fie ea întârziată sau imediată, cel mai important aspect pentru stocarea cu succes fiind numărul de celule stem vii extras din sângele recoltat. De aceea este important să optați pentru pachete de recoltare cu separare și izolare celulară inclusă imediat după recoltare.
3
✘ MIT: Celulele stem recoltate din cordonul ombilical și stocate au o dată de expirare.
✓ADEVĂR: Nu există nici o dovadă că celulele stem stocate își pierd din calități după un anumit număr de ani. În plus, studiul realizat de Doctorul Hal Broxmeyer, un expert în imunologie și microbiologie, demonstrează că celulele stem pot fi eficiente în tratamente după ce au fost crioconservate timp de 20 de ani. Transplanturile efectuate în ultimii ani au demonstrat că celulele stocate în criogenie își păstrează calitățiile și după perioade lungi de depozitare.
4
✘ MIT: Nu sunt date concrete privind transplantul cu celule stem recoltate la naștere.
✓ADEVĂR: Primul transplant în care s-au utilizat celulele stem ombilicale a fost în anul 1988. Din anul 2007 sângele ombilical are statut de medicament de origine umană, iar datele oficiale din 2019 înregistrează peste 40.000 de transplanturi efectuate în întreaga lume cu sângele ombilical, listele oficiale menționează peste 80 de afecțiuni tratate.
5
✘ MIT: Este necesar să stocați celule stem doar pentru copilul cel mare.
✓ADEVĂR: Dacă celulele stem ale unei rude pot fi folosite, este determinat de boala care este tratată. Este prudent să recoltați celule stem pentru fiecare copil în parte. Sângele ombilical se poate folosi fără a necesita compatibilitate perfectă, astfel că șansele de a fi utilizat între frate și soră cresc considerabil. Mai mult, celulele stem provenite de la frați sunt întotdeauna preferate ca o opțiune terapeutică, întrucât au potențial mai mare de a vindeca o afecțiune cu succes.
6
✘ MIT: Celulele stem sunt folosite doar în câteva tratamente.
✓ADEVĂR: Peste 80 de boli au fost și sunt tratate cu celule stem, până la acest moment. Mai mult, sunt studiate în peste 100 de studii clinice pentru afecțiuni ce nu au tratament în acest moment, în medicina regenerativă și în imunoterapii.
7
✘ MIT: Nu este nevoie să stocați celulele stem în sistem privat. Puteți folosi o bancă publică.
✓ADEVĂR: Stocarea celulelor stem în sistem privat este singura variantă prin care aveți garanția că puteți accesa rapid celulele stem proprii, în cazul în care copilul sau un membru al familiei are nevoie de un transplant. Mai mult, în banca familială puteți stoca și celulele din țesutul cordonului ombilical. Pentru a avea acces la celulele stem dintr-o bancă publică trebuie să treceți printr-o serie de proceduri și cel mai important, să aveți șansa de a identifica o probă compatibilă. Căutarea este accesibilă pentru oricare pacient, și în general se face în registrul băncilor publice pentru a crește șansele. De cele mai multe ori accesarea unei probe din băncile publice are costuri mult mai mari decât stocarea în băncile private, de ordinul zecilor de mii de euro.
8
✘ MIT: Stocarea celulelor stem recoltate la naștere este scumpă.
✓ADEVĂR: Costul recoltării și stocarii într-o bancă privată, cu servicii conexe incluse, este mult mai mic decât accesarea unei probe compatibile dintr-o bancă publică. Mai mult, pachetele de recoltare și stocare au planuri de rate avantajoase, costurile totale cu toate serviciile incluse fiind între 1300 Euro și 2000 Euro cu taxele de depozitare pentru 20 de ani incluse, cu sume de la 40 Euro per rată.
9
✘ MIT: Nu e nevoie să recoltez. Pot face transplant de măduvă.
✓ADEVĂR: Au apărut mai puține complicații după transplantul de celule stem ombilicale recoltate la naștere, față de cele din alte surse. În sângele ombilical avem o concentrație de celule stem de 10 ori mai mare decât în măduva osoasă, iar sângele ombilical se poate folosi fără a necesita compatibilitate perfectă.
10
✘ MIT: Stocarea celulelor stem trebuie făcută cât mai aproape de casă.
✓ADEVĂR: Fiecare centru de transplant este specializat pe anumite terapii, iar recomandarea de transplant și în care centru se va face de către medic în funcție de problema medicală a pacientului. Acest centru nu este întotdeauna aproape de casa copilului, de aceea, important este să alegem o bancă acreditată internațional, cu standarde și criterii de calitate exigente în calificarea și stocarea probelor, iar transportul probei să fie asigurat oriunde în lume direct de către bancă.