fbpx

VIDEO INTERVIU: Dr. Răzvan Stanca despre recoltarea celulelor stem – “Recoltez celule stem de când eram specialist medic primar”

Articole celule stem

Dr. Răzvan Stanca, medic obstetrician și specialist în morfologie fetală cu peste 20 de ani de experiență în obstetrică ginecologie a oferit pentru Lifeline un interviu de excepție în care ne vorbește despre recoltarea celulelor stem, informațiile false promovate în mass media, tratamentele cu celule stem, dar și posibilile situații care pot apărea la momentul nașterii.

VIDEO INTERVIU DR. RĂZVAN STANCA:

Nicoleta Antohi: Am ajuns la un subiect destul de controversat, în ultima perioadă, recoltarea de celule stem la naștere. Ce părere aveți dumneavoastră despre asta, la modul general, nu neapărat recoltate la naștere în primul rând.

Dr. Răzvan Stanca: Suntem obosiți. Deci efectiv subiectul ăsta ne-a obosit și știți de ce? Pentru că nu știu ce s-a întâmplat în țara asta. Chiar nu știu. Eu recoltez celule stem de când eram specialist medic primar, deci au trecut ceva ani…mulți ani.

Și nu am înțeles niciodată de ce de atunci când recoltam și lumea înțelegea importanța recoltării, noi explicam despre ce e vorba – Culmea atunci erau puține linii de cercetare deschise – Era la început tehnologia, era la început ideea de celulă stem, erau la început, rezultatele erau puține. Acum avem zeci de mii, de zeci de mii de transplanturi făcute în 15-20 de ani, câți au trecut, și totuși avem o mare problemă în România. Avem televiziunile și în general mass media care nu este – eu am ajuns la concluzia că oamenii care vorbesc de problema asta nu sunt sănătoși. Știți de ce spun asta!? Și o spun cu o mare răspundere, pentru că cei care au comentat, în primul rând, că nu erau în domeniu, în al doilea rând, că nu a fost vreodată vreo dezbatere în care să pui doctor pe o parte și pe “aceea”, că nu pot să le spun altfel, sau un medic care cu asta se ocupă, sau un medic care tratează cancere de sânge.

Chiar vorbeam apropo de celulele stem utilizate în boli nervoase, cum ar fi paralizia nervoasă centrală – care apropo de trimestrul 3, pentru noi este o mare dramă, niciodată n-o să ne dăm seama de ea, este rarisim să-ți dai seama de ea in utero – și vezi că au rezultate, le prezintă toată lumea, sunt palpabile rezultatele, le spui pacientei și totuși în ultima vreme am observat așa o rezistență și o reticență cum nu mi-a dat să înțeleg și să văd nicăieri în nicio țară. Am fost în alte părți, nu am auzit așa ceva.

Deci recoltarea de celulele stem este o procedură ușoară, durează puțin, nu i se întâmplă nimic mamei sau copilului. Le spun așa: Doamnă, ideal este să nu aveți nevoie de aceste celule, dar ferească Dumnezeu să aveți, că atunci nu mai știți în ce colț să vă duceți ca să găsiți celule compatibile, multe și așa mai departe.

NA: Este mai bine să le ai și să nu le folosești niciodată.

Dr. Răzvan Stanca: Exact și 2: Avem această replică “Domnule și ce facem cu ele?” Și dacă le dăm un pliant de la orice firmă ar fi, unde se spune clar, asta se poate face. Tot rezistență mare avem și atunci eu nu pot să înțeleg de ce, dacă medicul recomandă această recoltare de celule. Dacă tot ne întreabă, apropo de autism, că sunt studii acum pe autism, dacă un copil care nu vorbește cu tine, îți arată acum pe hârtii, după patru luni de terapie cu celule stem…Ok, a început..studiile sunt în derulare și evoluează, este o certitudine și asta este o chestie continuă, nu mai este marketing…Îi zic că sunt de atâția ani, celule stem se folosesc de atâta vreme, știm despre ce e vorba și o să vină, poate că o să vină un moment de cotitură în care din celula stem ea se va crește și va apăra orice.

Am văzut de exemplu un articol, care cum a apaărut așa a dispărut, în care s-au făcut ovocite. Dacă facem ovocite am rezolvat problema infertilității pentru toate femeile din lume. Dacă la naștere îi recoltezi celule stem și mai încolo creăm ovocite,s-a încheiat “lucrarea”.

NA: Referitor la organe, pentru că a fost un articol cu o inimă construită practic din celule stem de la zero, perfect funcțională. Practic o să le facem cu propriile celule stem compatibile sută la sută cu noi.

Dr. Răzvan Stanca: Le și spun că sunt lucruri palpabile care se fac, se practică, se face transplant inclusiv în România, în străinătate și sunt lucruri care sunt în studii, foarte multe. Transplanturi au fost foarte multe, adică nu mai e o problemă de marketing, nu este o loterie, nu este o poveste. Este o certitudine și un lucru medical.

Așa este îndemnul meu către paciente, apropo de acest trimestrul trei când le rugăm să își pregătească lucrul ăsta și să se informeze apropo de cei care care se ocupă în domeniul ăsta. Le spun, eu poate nu am toate informațiile, ei sunt mai adaptați, sunt la băncile respective, știu ce s-a întâmplat, au statistică, știu cât s-a scos din bănci, știu ce înseamnă un transplant, pentru ce s-a făcut transplantul. Pe de altă parte, după ne întreabă, știți întrebarea cea mai grea, de unde știm noi dacă e autist sau nu. Dacă tot nu știm, dacă nu avem nicio dovadă medicală in utero, mai bine vă pregătiți, Doamne ferește!

Da, au fost voci care au spus că celule stem se găsesc și în altă parte. Ok! Câte? Cum le scoatem? Eu le am sub mână, le am la momentul respectiv. Pui un ac, dureaza două-trei minute, este pus în pungă.

NA: Plus că sunt și pure, adică nu putem să le comparăm pe cele recoltate la naștere cu cele recoltate la maturitate.

Dr. Răzvan Stanca: Foarte multă lume, cel puțin noi cu asta ne-am mai lovit, s-au mai legat de multe ori de costuri. Dacă faceți o socoteală în cât timp se țin aceste celule costul nu mai devine o problemă pentru că beneficiul, raportul cost – beneficiu pentru ce urmează să faceți cu ele, dacă Doamne ferește aveți nevoie de el, ohoo… Lucrurile se schimbă de la cer la pământ.

NA: Da, Pentru că într-adevăr costurile unui transplant, ce auzim pe la televizor, 100-200 de mii de euro, sunt costuri reale, dar pentru cei care nu au o proprie probă stocată într o bancă privată și trebuie să acceseze o bancă publică și un donator. Este clar că considerați utilă această recoltare de celule stem la naștere – aceasta era următoarea mea întrebare.

Dr. Răzvan Stanca: Da.

NA: Spuneți-mi vă rog frumos, viitoarele mămici, cam în jur de săptămâna 30 ar trebui să ia această decizie, vă mai întreabă, vă anunță direct la naștere sau este strict o decizie personală?

Dr. Răzvan Stanca: Când nu era COVID și veneau aici și bărbații, nu știu de ce, ei ne întreabă de celule stem mai mult, cred că este o chestie pur românească, balcanică… Ei ne întreabă și ei le știu pe toate. Acum nu mai vin, Slavă Domnului vorbim doar cu pacienta.

Problema e așa. Au fost două feluri de paciente, exact cum spuneți, în jur de 30-32 de săptămâni ne întreabă și le spunem ca în jur de 36 de săptămâni să aveți kitul acasă că se poate întâmpla oricând. Și doi la mână sunt și paciente care își iau informațiile, nu de la firmele care promovează lucrul ăsta, ci de la alte prietene, de la alte gravide, de la alte cunoștințe care au mai recoltat și acolo informația e mult mai ușor de introdus pentru că ea știe exact ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. Celelalte ne cer părerea. Și atunci noi, exact asta le spun: “Doamnă în trimestrul 3 nu știu cum va evolua și se va întâmpla în următoarele două-trei luni de la naștere, un an, cam pe la un an încep să se vadă lucrurile, ca urmare de aici de aici începe sfatul nostru către pacientă – 30-32 de săptămâni.

NA: Oricum sfatul este să vorbească puțin și cu medici, să le explice de ce, nu să ia o decizie personală – “Nu vreau!” – fără să întrebe cam la ce riscuri, să le numim așa, se expun în cazul în care nu fac.

Dr. Răzvan Stanca: Știți ce se întâmplă? În momentul în care, în schimb, problema este financiară, din păcate, în România… Știți cum este..eu lucrez într-o instituție privată cu costuri nici ridicate, nici exagerate, dar nici mici. Noi suntem undeva de mediu. Problema se mai pune și financiar – Sunt de acord și atunci dacă faci o socoteală că bugetul unei nașteri trebuie să includă și recoltarea de celule stem naștere, eu stau să mă gândesc ce le-ar putea să le îndepărteze de nici măcar întrebarea, mai avem și categoria aceasta, exact cum spuneați bugetul stă la tati și tati spune “Nu mă interesează” și nu mai vine întrebarea – Sau vine întrebarea, dar la final nu se realizează recoltare.

NA: Povestiți-ne despre procedură din punct de vedere medical.

Dr. Răzvan Stanca: Este foarte simplu. Aici avem doar câteva remarci pentru că în momentul în care naști prin nașterea naturală sau cezariană este foarte simplu cordonul este foarte la îndemâna noastră, ai tăiat de la copil, pui un ac și durează câteva minute. Avem o singură problemă – tipurile de cordon ombilical și spuneam că, cu cât ai un copil mai mic cu atât riști să ai o problemă de cordon și de placentă și atunci trebuie să te aștepți ca recoltarea de celule stem să nu fie minunată sau de cea mai mare cantitate din viața ta, nu se umple punga.

Primesc întrebările “dar de ce la mine nu am recoltare cât am recoltat la cealaltă doamnă”. Aste este singura problemă pe care o avem. În rest este o procedură simplă, neinvazivă, bagi un ac în cordonul ombilical și cu asta s-a terminat.

NA: Este o întrebare foarte, foarte des întâlnită – Spuneți-ne un pic despre clamparea întârziată a cordonului.

Dr. Răzvan Stanca: Asta a fost întrebarea de pe la toate întâlnirile noastre și când ne întâlneam cu gravidele. Apropo, la ultima întâlnire, acolo a fost un neonatolog, care am crezut că le ia la bătaie la un moment dat pe paciente… Deci treaba cu clamparu este foarte interesantă. Facem o socoteală: Cordonul ombilical aduce sânge către copil. Noi am scos copilul. Nasul și gura lui sunt afară. copilul a tras prima gură de aer. Trage prima gură de aer – Înseamnă ce? Că a pus în funcție ventriculul stâng. Dacă Ventriculul stâng în funcțiune a oprit practic comunicarea între cele două atrii. Deci orificiul Botallo s-a închis ceea ce înseamnă că inima dreaptă e complet izolată de inima stângă. Atunci presiunea în cavă se schimbă. Practic, mare lucru nu se mai întâmplă. Doi, tot intră în copil hemoglobină fetală și prelungirea, asta spunea și medicul neonatolog, prelungirea icterului neonatal. Deci, vorba lui, minutul de aur, ora de aur, ziua, de aur și toate poveștile de Facebook nu țin cont de ce spunem noi. Deci ne este absolut indiferent când clampăm cordonul, în 2 secunde, în 5 secunde, recoltarea oricum se poate face nu are nicio legătură. Sunt paciente care doresc chestia asta, dar, repet, nu poți să ai un copil care are două surse acum de hemoglobină, aerul venind din două părți, îi vine oxigen încă de la mamă, îi vine oxigen și lui prin respirație, nu văd cum ar putea să-l avantajeze acel sânge matern, când sângele matern deja nu-i mai convine lui. El este în sfârșit o ființă ca noi.

NA: Deci practic se decide când să se facă această clampare a cordonului la momentul nașterii.

Dr. Răzvan Stanca: Exact! Când vezi că bebe este bine pentru că nu ai nevoie să îi tăiem cordonul așa glonț, instantaneu. Nu! Întâi vezi că este OK. De ce? Pentru că dacă nu e ok nu e nicio problemă, primește tot ce trebuie pe acolo. Îl ștergi, îl lași ușurel, vezi dacă respiră, că-l vezi cum deschide ochii mari, se sperie de lumină, începe să plângă. Apoi tușește, primul reflex. Perfect! Asta înseamnă că lucrurile se întâmplă cum trebuie. După care vine reflexul de prins, prinde tot pense, câmpuri, tot ce vrei le ia după el, nu le mai poți scoate. Iarăși un lucru bun. Și începe ușor, ușor să se rozeze. Ce sens are să îi bag hemoglobină fetală în el?

Dacă este prea alb, îl mai lași un pic, dar nu foarte mult, este vorba de minute. Asta e o problemă, cu cât îl lași mai mult, cu atât șansele să recolteze sunt mai mici pentru că placenta are un mecanism de decolare prin orice nașterea ar fi, că este naștere naturală, că e cezariană.

Cum se fac multe cezariene în ultima vreme în România, procentul este destul de mare, vorbesc la spitale de stat, nu neapărat la privat, te gândești ‘domne, noi am împins copilul ăsta, la propriu l-am împins, ca să poată să iasă, știm noi oare dacă placenta nu decolează foarte repede? Și atunci se pune problema dacă vrei să ai succes cu recoltarea. Hai să și recoltăm. Dăm copilul la neonatologie, își văd de treaba lor, și noi ne facem treaba ca să și merite recoltarea asta, să se umple punga. Cantitatea de celule stem contează și atunci este foarte important ca minutele alea în care noi practic nu am face nimic, în alea 3 minute repede să recoltăm.

Mai este un aspect: când nu pot să recoltezi. Dacă Doamne ferește este o urgență atunci din păcate, nu mai recoltăm.

Dacă nu ne putem permite să recoltăm, cu o hemoragie debordantă, nu mai recoltăm. Și mai e un aspect: când decolarea se face instantaneu, am pățit-o! Adică la naștere a ieșit copilul și după aia hop, a căzut și placenta, nu am mai avut ce să recoltez. Aici este discutabil, deci, sunt lucruri care se întâmplă fix în momentul nașterii, nu ai cum să le prevezi.Le spunem pacientelor ce s-ar putea întâmpla, există riscuri, și atât.

NA: Cam ce ar putea împiedica această recoltare, în afară de cele menționate de dumneavoastră?

Dr. Răzvan Stanca: Mi s-a întâmplat lucrul ăsta, cordonul este prost. Gândiți-vă că sunt două artere și o venă, minunat! Totuși, câteodată vezi așa o gelatină groasă, un cordon foarte, foarte, foarte împletit, în momentul acela te încurcă teribil de tare. Degeaba introduci acul, cordonul are niște vase atât de proaste și așa de încâlcite efectiv sunt crescute și n-am cum să iau cantitatea care trebuie. Câteodată presiunea e atât de scăzută în acest cordon și nu curge nimic. Poți să faci cel mult o recoltare de cordon, de unde, da merită să-l iei, avem kiturile în care recoltăm si bucata de cordon, are Gelatina, știm că se recoltează de acolo. Dar, ce am vrut să zic, este că problema principală ar fi cordonul fost și a doua e placenta. Dau un exemplu: dacă ai un copil de 2,6 Kg. placenta este cât arăt eu aici. Știm noi oare cât pulsează, cât se duce, cât vine și la mine în pungă? E puțin mai complicat. Asta este, iarăși le vedem la fața locului, dar să știți că le anunțăm pe paciente – Copil mic, vom vedea cât recoltăm.

NA: Important, în concluzie, este să se facă recoltarea pentru că până la urmă o cantitate mare de sânge nu garantează și un număr mare de celule stem. Sau invers. O cantitate mică nu înseamnă un număr mic de celule stem. Așa, au practic un plan B în caz de Doamne ferește, se poate întâmpla ceva sau de ce nu să ne gândim la lucruri frumoase și poate le folosește la rejuvenare facială, dantură, lucruri benefice pentru că au și alte beneficii. Din experiența dumneavoastră cam când vă anunță viitoarele mămici de recoltare? Înainte, fix înainte de naștere, la naștere?

Dr. Răzvan Stanca: La 36 de săptămâni că așa e recomandat pentru că dacă eu vorbesc cu ele la 33 – 32 de sătămâni, noi putem să punem și o întrebare: Doamnă gândit cumva la recoltare? Ca să le explicăm după aia ca la 36 să aibă kitul. Și dacă recoltează îmi spun, pentru că după aia ne anunță și asistentele dintre operatori: “Vedeți că aveți kit” ca să nu ne grăbim. După 36 de săptămâni știm ce se va întâmpla cu fiecare pacientă, apropo de recoltare.

NA: Deci practic ideal pentru dumneavoastră, și așa recomandați cam la în săptămâna 36 să aibă de toate informațiile.

Dr. Răzvan Stanca: Da, să aibă tot: și kitul și contractul și tot ce se face. Să știm sigur că ne-am informat pacienta.

Recoltarea de celule stem la naştere | Lifeline | De ce să recoltăm | Boli Tratabile

Articole recente:

Medicamentele în sarcină

Medicamentele în sarcină

Rolul consultului preconcepțional este, pe lângă altele, de a recomanda şi tratamentele sau consultațiile interdisciplinare pentru orice patologie preexistentă, înainte de a obține o sarcină. Acest lucru funcționează ca o PREVENȚIE, astfel se evită administrarea de...

read more
Primele miṣcări fetale și evoluția lor pe parcursul sarcinii

Primele miṣcări fetale și evoluția lor pe parcursul sarcinii

Cel mai aşteptat moment din sarcină, precum şi cel mai dorit sentiment al femeilor care încă nu au reuşit să rămână însărcinate, este acela în care mama îşi simte copilaşul mişcând în burtică.Este un sentiment minunat, înălțător şi Divin, care oferă mamelor o stare...

read more
Ce se întâmplă cu corpul unei femei în sarcină?

Ce se întâmplă cu corpul unei femei în sarcină?

Odată cu creṣterea uterului, poziția multor organe se schimbă, mai ales în ultimul trimestru de sarcină.Din acest motiv durerea apendicelui poate fi simțita uneori sub ficat, stomacul si ridică până sub coaste ṣi plămâni - lucru care provoacă arsuri gastrice, reflux...

read more
Contactează-ne!
message
whatsapp
phone
email

Notificare Cookie-uri Lifeline

Politica de confidențialitate | Lifeline - Banca ta de celule stem

Lifeline folosește cookie-uri necesare pentru funcționarea optimă a website-ului, pentru analizarea comportamentului utilizatorului și pentru îmbunătățirea experienței online. Mai multe despre tipurile de cookie-uri pe care le folosim puteți citi la rubrica Politica de confidențialitate.