fbpx

Transplantul cu celule stem

Articole celule stem

In prezent, transplantul cu celule stem se utilizeaza ca terapie standard in tratamentul mai multor tipuri de cancer, precum leucemia, mielom multiplu, unele tipuri de limfoame, dar si alte boli de sange.

In trecut, pacientii care aveau nevoie de transplant cu celule stem erau suspusi asa numitului “transplant de maduva osoasa”, deoarece celulele stem erau recoltate din maduva osoasa.

Astazi, cele mai mai multe dintre transplanturi se realizeaza cu celule stem recoltate din sangele periferic, insa intalnim o crestere accelerata a transplanturilor efectuate cu celule stem extrase din sangele cordonului ombilical, acestea depasind numarul de 30.000 la finalul anului 2012, conform WBMT.

Maduva reprezinta acel tesut moale, spongios (poros precum un burete), din interiorul oaselor.

Maduva contine celule stem hematopoietice, celule care se pot transforma in orice celula a sangelui:

–          globule albe (leucocite), apara organismul impotriva infectiilor;

–          globule rosii (hematiile), transporta oxigenul in corp;

–          trombocite (plachete sanguine), joaca un rol important in coagularea sangelui.

TIPURI DE TRANSPLANT

Exista trei tipuri de transplanturi:

–          autolog, pacientilor li se infuzeaza propriile celule stem;

–          alogenic, pacientii primesc celule stem de la un donator inrudit (frate, sora, parinti) sau de la o alta persoana, donator neinrudit;

–          singeneic sau izogrefa , pacientii primesc celule de la geamanul lor identic.

DE CE SUNT UTILIZATE TRANSPLANTURILE CU CELULE STEM IN CAZUL CANCERULUI?

Anumite tipuri de cancer, dar si diverse boli de sange, impiedica dezvoltarea normala a celulelor stem hematopoietice, astfel ca acestea nu vor putea da nastere unor celule sanguine sanatoase.

Transplantul cu celule stem presupune administrarea de celule stem sanatoase pacientului afectat de boala, celule stem care vor crea celule sanguine sanatoase, care pot lupta impotriva celulelor canceroase.

In cele mai multe dintre cazuri insa, tranplanturile cu celule stem se efectueaza pentru a reface celulele stem distruse in urma proceselor de chimioterapie / radioterapie.

Ca sa intelegem mai bine de ce se utilizeaza transplantul cu celule stem in acest caz, este nevoie sa intelegem mecanismul de functionare al proceselor de chimio si radioterapie.

Chimioterapia si radioterapia actioneaza asupra celulelor care prezinta un grad ridicat de multiplicare, precum sunt cele cancerigene care se dezvolta mult mai rapid decat celulele sanatoase.

Problema care intervine este ca, celulele sanatoase ale maduvei osoase se divizeaza (se reinnoiesc) in mod frecvent, prezentand astfel caracteristici de multiplicare asemanatoare celulelor asupra carora actioneaza chimioterapia. Ca urmare, dozele ridicate de tratament pot deteriora sau chiar distruge maduva osoasa a pacientului.

Fara maduva osoasa, organismul pacientului nu mai este capabil de a da nastere celulelor sanguine necesare in lupta impotriva infectiilor, necesare transportului de oxigen, mai pe scurt, sistemul imunitar al pacientului este compromis.

Transplanturile cu celule stem inlocuiesc celulele distruse si pot restabili capacitatea maduvei osoase de a produce celulele sanguine de care are atata nevoie organismul nostru.

Unul din riscurile transplantului il reprezinta dezvoltarea Gvhd – Boala Grefa vs Gazda, care apare atunci cand celulele albe (cele responsabile de lupta impotriva infectiilor) provenite din grefa donatorului identifica ca si straine celulele din corpul gazdei (cel care primeste celulele) si le ataca.

CE TIPURI DE CANCERE TRATAM CU CELULE STEM?

Transplanturile cu celule stem se efectueaza cel mai adesea in cazul leucemiilor si limfoamelor, in cazul neuroblastoamelor (cancer care afecteaza in special copiii) si mieloame multiple.

Exista tipuri de cancere, precum leucemia acuta limfoblastica, in care, transplantul se face cu celule de la un donator, transplant alogen, pentru ca sangele propriu ar putea sa contina exact aceeasi modificare genetica care a generat de fapt boala pacientului.

COMPATIBILITATEA IN CAZUL TRANSPLANTURILOR ALOGENICE SAU SINGENEICE

Pentru a minimiza riscurile unui transplant si pentru a creste sansele de succes, transplantul trebuie sa se efectueze cu celule care sa se potriveasca intr-un procent cat mai ridicat cu propriile celule ale pacientului.

HLA

La suprafata celulelor umane intalnim un tip special de proteine, numite antigene leucocitare umane (Human Leucocyte Associated Antigens).   Aceste proteine se identifica printr-un test de sange.

In cele mai multe dintre cazuri, succesul transplanturilor alogenice depinde de cat de bine se potrivesc antigenele HLA ale celulelor donatorului cu antigenele celulelor stem ale pacientului caruia i se va efectua transplantul.

Cu cat procentul de compatibilitate este mai ridicat, cu atat sansele de succes ale transplantului cresc, in ideea in care organismul pacientului va accepta celulele stem ale donatorului si se va diminua astfel riscul de a dezvolta boala Grefa contra Gazda.

Sangele din cordonul ombilical este “naiv si needucat”, astfel incat este mai tolerant intr-un mediu nou”, crescand sansele de succes ale transplantului. Pe langa sansele crescute de gasire a unui donator compatibil, un alt avantaj al transplantului cu celule stem din sangele ombilical este posibilitatea scazuta de a dezvolta boala Grefa contra Gazda. Sangele din cordonul ombilical este protejat de catre mama pe perioada sarcinii, astfel incat sistemul imunitar care vine la pachet cu aceste celule nu a avut de luptat cu nicio boala, fiind “curat”.

In cazul gemenilor identici intalnim aceeasi configuratie HLA, ca urmare, organismul pacientului va accepta transplantul de la un geaman identic, numarul cazurilor de gemeni identici fiind insa foarte mic.

CUM SE OBTIN CELULELE STEM DIN MADUVA OSOASA?

Prelevarea de celule stem de la nivelul maduvei osoase este o operatiune complicata si invaziva.

In general, donatorului i se aplica anestezie generala.

Acele sunt introduse prin piele, peste osul pelvian (sold) sau, in cazuri rare, peste stern, direct in maduva osoasa pentru extragerea celulelor.

Recoltarea maduvei osoase dureaza aproximativ 1 ora. Maduva osoasa prelevata astfel este apoi procesata in vederea eliminarii sangelui si fragmentelor osoase.

CUM SE OBTIN CELULELE STEM DIN SANGELE PERIFERIC?

Procesul de extragere a celulelor stem din sangele peripheral poarta denumirea de afereza.

De regula, concentratia de celule hematopoietice in sange este una mica. De aceea, timp de 4-5 zile inainte de afereza, donatorului i se poate administra prin injectie o proteina sintetizata numita factor de crestere.

In afereza, se monteaza un cateter venos, un tub flexibil inserat in vena. Sangele astfel recoltat va fi supus unei proceduri de separare celulara pentru a extrage celulele de care avem nevoie in transplant.

Procesul de afereaza dureaza in medie 4-6 ore. Celulele stem pot fi apoi crioprezervate pana la momentul transplantului.

Afereza: prin intermediul unei tehnici numite citometrie de flux se realizeaza extragerea plasmei, eritrocitelor, leucocitelor sau trombocitelor din sangele unui subiect; de asemenea aceasta tehnica mai permite epurarea sangelui de acei componenti in exces (de exemplu imunoglobuline la cei ce au mielom).

CUM SE OBTIN CELULELE STEM DIN CORDONUL OMBILICAL?

Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical este nedureroasa si reprezinta un proces sigur din punct de vedere medical pentru mama si copil.

Cadrul medical care asista nasterea va preleva sangele ramas in cordonul ombilical al nou-nascutului, care va fi transportat, impreuna cu o bucata de 10-15 cm de tesut ombilical, in kitul de recoltare special dedicat, catre laboratorul bancii de celule stem.

Recoltarea dureaza in medie intre 30 de secunde si 3 minute. Nici mama si nici bebelusul nu vor avea de suferit in urma acestei operatiuni inofensive.

Spre deosebire de celulele din maduva si sange periferic, celule stem din cordonul ombilical sunt celule “needucate”, tinere, probabilitatea ca acestea sa fie respinse de catre organismul gazdei fiind mult mai mica, crescand astfel sansele de reusita ale transplantului. Stocarea lor “opreste cronometrul” si protejeaza celulele de imbatranire si expunere la factorii de mediu si virusuri comune care le pot scadea functionalitatea.

CE SE INTAMPLA DUPA CE SE EFECTUEAZA TRANSPLANTUL CU CELULE STEM?

Dupa ce intra in fluxul sanguin, celulele stem calatoresc spre maduva osoasa, unde, odata ajunse, vor incepe sa produca noi celule albe, celule rosii si trombocite in procesul numit “grefare”.

Grefarea se produce de obicei in 2-4 saptamani de la momentul transplantului. Doctorii monitorizeaza tot procesul prin testarea frecventa a sangelui.

Recuperarea completa a sistemului imunitar dureaza mai mult, pana la cateva luni in cazul pacientilor cu transplant autolog si 1-2 ani in cazul transplanturilor alogenice.

Pacientul este tinut sub monitorizare in toata aceasta perioada, pentru a se confirma ca se produc noi celule sanguine si ca boala nu a revenit.

CUM SE POT ACOPERI COSTURILE UNUI TRANSPLANT?

Costurile unui transplant variaza de la caz la caz, in functie de complexitatea afectiunii medicale, stadiul ei, localizarea centrului de transplant, proba proprie sau cautarea unui donator compatibil etc, ajungand la sume de zeci de mii de euro.

In acest scop se pot incheia asigurari private care vor acoperi costurile aferente transplantului.

Recoltarea de celule stem nu este o moda, este o sansa la viata!

Surse

http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/stem-cell-transplant/stem-cell-fact-sheet

http://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/bone-marrowstem-cell-transplantation/what-stem-cell-transplant-bone-marrow-transplant

Recoltarea de celule stem la naştere | Lifeline | De ce să recoltăm | Boli Tratabile

Articole recente:

Bagajul pentru spital, la naștere

Bagajul pentru spital, la naștere

Menționez din start că acest articol este dedicat femeilor care nasc în maternități de stat, deoarece în spitalele private nu vă trebuie la internare decât actele, dosarul de sarcină și eventual hăinuțele pentru externarea copilașului, altfel primiți de la spital tot...

read more
Contactează-ne!
message
whatsapp
phone
email

Notificare Cookie-uri Lifeline

Politica de confidențialitate | Lifeline - Banca ta de celule stem

Lifeline folosește cookie-uri necesare pentru funcționarea optimă a website-ului, pentru analizarea comportamentului utilizatorului și pentru îmbunătățirea experienței online. Mai multe despre tipurile de cookie-uri pe care le folosim puteți citi la rubrica Politica de confidențialitate.