Exista doua tipuri de celule stem: embrionare sau adulte. Celulele stem adulte par a fi deosebit de eficiente in tratarea articulatiilor dureroase, repararea cartilajelor si ligamentelor si chiar in tratamentul afectiunilor coloanei vertebrale.
De asemenea, celulele stem adulte pot fi folosite in tratamentul degenerescentei maculare, boala Crohn si numeroase afectiuni pulmonare, cum ar fi Boala Pulmonara Obstructiva Cronica (BPOC), astmul si fibroza. Rezultate foarte bune au fost inregistrate si in cazul pacientilor care sufera de insuficienta renala, boli ale oaselor, cartilajelor si articulatiilor.
Pentru tratarea bolilor de sange se utilizeaza celule stem hematopoietice, o sursa importanta de astfel de celule fiind sangele cordonului ombilical, tocmai din acest motiv intalnim la nivel global din ce in ce mai multi parinti care aleg sa recolteze si sa stocheze celulele stem ale bebelusului.
Nu doar sangele cordonului ombilical reprezinta o sursa pretioasa de celule stem, dar si tesutul din care se extrag celulele stem mezenchimale si celule stem endoteliale, viitorul medicinei regenerative.
Din ce in ce mai multi sportivi apeleaza la tratamentele cu celule stem pentru recuperarea medicala, dar si pentru prelungirea activitatii sportive.
Cel mai recent caz este cel al lui Adam Goodes, un fotbalist al echipei australiene Sydney Swans, care in urma unei accidentari la genunchi devenise inapt de joc. In ianuarie, acest an, Goodes a fost supus primei sedinte de terapie cu celule stem, aceasta fiind urmata de o serie de astfel de tratamente.
“I-a salvat cariera. Ar fi trebuit sa se retraga de acum 1 an.”, afirma medicul sportivului, Dr. Gibbs.
Si-a accidentat genunchiul in marea finala din 2012, apoi un an mai tarziu a suferit o noua accidentare la acelasi genunchi, o accidentare destul de urata care a dus la agravarea situatiei medicale, din care parea sa nu se mai poata recupera.
Goodes a ales tratamentul cu celule stem dupa ce a vazut rezultatele exceptionale in cazul altor doi sportivi, Mike Pyke si Lewis Roberts Thompson. Tratamentul revolutionar presupune infuzarea de celule stem in genunchiul deteriorat, ducand la refacerea cartilajului articular.
In trecut, nu exista posibilitatea de regenerare a cartilajului genunchiului. Procedura dureaza aproximativ doua ore sub anestezic local.
Dr. Gibbs si Swans Sydney au apelat de multe ori la aceasta tehnica pentru recuperarea sportivilor, Nick Malceski (de doua ori) si Rhyce Shaw folosind cu succes procedura pentru reconstructia genunchiului.
Echipa medicala a calatorit in Scandinavia pentru a urmari indeaproape tratamentul cu celule stem in cazul tendinitei, probabil cel mai bun tratament existent la ora actuala pentru aceasta afectiune.
Terapiile cu celule stem cunosc un adevarat proges in domeniul sportiv, acestea reprezentand adesea singurele optiuni viabile de tratament si de prelungire a activitatii sportivilor.
Surse:
http://www.abs-cbnnews.com/lifestyle/09/27/14/how-stem-cells-help-cure-diseases