Organele artificiale au fost create in laborator folosindu-se lichidul amniotic uman si celule fetale animale. In prezent sunt de jumatate de centimetru lungime – aceeasi lungime ca rinchii unui fetus. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Edinburgh spera ca pot crea organe de o marime mult mai mare pentru a le transplanta.
Aceasta descoperire ar putea sa duca la posibilitatea ca pacientii sa fie capabili sa isi creeze propriile organe fara a exista riscul ca aceste organe sa fie respinse, o complicatie des intalnita in procesul de transplant.
Fiziologul Jamie Davis, profesor de anatomie experimentala la Universitatea din Edinburgh a declarat: “Suna putin a science-fiction, insa nu este. Ideea este sa incepem de la celulele stem ale omului si sa ajungem la un organ functional. Am facut progrese foarte mari cu asta. Putem face un organ de complexitatea si marimea normala a unui rinichi.”
Echipa de cercetatori spera ca doctorii o sa fie capabili sa colecteze lichid amniotic, care inconjoara embrionul din burta mamei, atunci cand un copil se naste.
Acest lichid va fi apoi pastrat de catre oamenii de stiinta in cazul in care persoana dezvolta boli de rinichi mai tarziu. Lichidul poate fi folosit pentru a crea un rinichi care sa se potriveasca in eventualitatea unui transplant.
Crearea unui organ folosind celulele stem ale pacientului rezolva problema folosirii medicamentelor imuno-supresoare, pentru a minimiza riscul de respingere a noului organ din partea gazdei.
Profesorul Jamie Davies spune ca aceasta tehnologie ar putea fi disponibila in 10 ani. Apoi a adaugat: ”Stocarea unor celule este mult mai ieftina decat costul implicat de dializa unui pacient timp de ani buni. Acum lucram la modul in care putem transforma celulele din lichidul amniotic in ceva atat de precis si complex cum este un rinichi.”
Aproximativ 7000 de oameni numai in Marea Britanie se afla pe lista de asteptare pentru un rinichi.
Folosirea tehnologiei bazate pe celulele stem este vazuta ca un “Sfant Graal”, care promite sa reduca lipsa mai multor timpuri de organe.