O echipa de cercetatori japonezi a implantat celule stem embrionare umane in creierele unui numar de patru maimute afectate de maladia Parkinson, conditia acestora imbunatatindu-se in cateva luni.
Parkinson este o boala neurologica progresiva, legata de scaderea productiei de dopamina la nivelul creierului, afectand, de regula, persoanele in varsta si care nu are in prezent un tratament.
Cele patru maimute bolnave prezentau simptome clasice ale bolii, avand tremuraturi violente la nivelul membrelor si o imposibilitate de control asupra propriului corp.
Echipa nipona de cercetatori, de la Universitatea din Kyoto, condusa de prof. Jun Takahashi, a implantat in creierul primatelor celule stem embrionare umane. Primele imbunatatiri ale starii acestora au aparut dupa trei luni, dupa inca trei deja ele putand umbla.
Profesorul Takahashi afirma ca la momentul implantării circa 35% dintre celulele stem erau deja dezvoltate in celule neuronale producatoare de dopamina, dupa un an inca zece procente dintre ele fiind viabile. Impreuna cu colegii sai, Takahashi doreste sa creasca rata de supravietuire a acestor celule neuronale la 70%.
Pana in prezent, savantii niponi au utilizat in experimentul lor celule stem embrionare, recoltate de la fetusi, insa, chiar daca in Japonia nu exista in prezent restrictii cu privire la folosirea celulelor stem umane in experimentele medicale, ei intentioneaza ca in viitor sa foloseasca celule stem induse pluripotente (iPS), create din piele umana. Deja au implantat maimutelor celule IPS, in prezent asteptand sa observe daca acestea vor aduce imbunatatiri asemanatoare.