22% din numarul total al transplanturilor anuale cu celule stem reprezinta transplanturi efectuate cu celule stem recoltate din sangele cordonului ombilical.
La nivel mondial au fost efectuate peste 30000 de transplanturi cu celule stem din sangele recoltat la nasterea bebelusului.
Sangele din cordonul ombilical al nou-nascutului este bogat in celule stem tinere, capabile sa se reinnoiasca si sa se specializeze in alte tipuri de celule. Aceste celule “master” reprezinta instrumente dovedite medical pentru tratarea copiilor cu diverse afectiuni, inlocuind celulele deteriorate cu celule sanatoase, intarind astfel sistemul imunitar.
Exista peste 70 de terapii standard cu celule stem hematopoietice: deficiente ale sistemului imunitar, tumori, paralizii cerebrale, cancer.
Sangele cordonului ombilical reprezinta o sursa pretioasa de celule stem, celule stem care se pot adapta organismului mult mai usor decat celulele extrase din alte surse, diminuand astfel riscul de respingere a transplantului.
Spre deosebire de alte metode, recoltarea de celule stem din sangele cordonului ombilical, este neinvaziva, rapida si total nedureroasa atat pentru mamica, cat si pentru copil.