Este vorba de un mic studiu care a aratat ca o singura aplicare a produsului duce la o imbunatatire de 67% a refacerii cartilajului, iar cercetatorii cred ca aceasta tehnica ar putea deveni alternativa pentru interventia chirurgicala de inlocuire articulara. 2 trialuri clinice sunt deja in desfasurare pentru a evalua corect efectele aplicarii gelului cu celule stem.
Cartilajul functioneaza ca un absorbant al socului in articulatie, iar in plus furnizeaza o suprafata neteda prin intermediul careia oasele pot aluneca usor unele peste altele. Insa odata cu trecerea anilor stratul cartilaginos se poate fisura datorita uzurii, provocand umflarea articulatiei si durere – osteoartrita. Odata lezat, cartilajul nu se poate regenera singur asa cum se intampla in cazul altor tesuturi, deoarece este foarte slab reprezentat in vase de sange si fibre nervoase. Tratamentul actual este constituit din antialgice, fizioterapie si corticosteroizi, pana se ajunge la inlocuirea chirurgicala totala sau partiala a genunchiului. Anual sunt efectuate peste 40.000 de astfel de interventii chirurgicale, insa acum exista speranta ca celulele stem ar putea schimba statisticile.
Celulele stem sunt similare unor tablite nescrise, care se pot transforma intr-o varietate de celule ale organismului. Exista celule stem ce apar in mod natural la nivelul genunchiului si care se pot transforma in celule noi ale cartilajului, insa numarul lor se reduce odata cu varsta si devin din ce in ce mai putin eficiente, asa incat nu pot rezolva singure leziunea. Pentru a inlesni procesul, medicii pot extrage celule stem din genunchi, apoi cresc numarul lor prin inmultire in laborator si le implanteaza inapoi in articulatia genunchiului. Dezavantajul procedurii este dat de faptul ca necesita extractie si reimplantare, si, datorita numarului limitat de celule stem disponibile, poate repara doar leziuni mici.
Tratamentul nou propus este bazat pe celule stem ombilicale, obtinute de la mame ce au donat sangele ombilical la nastere. Aceste celule stem ombilicale sunt mult mai active decat celulele stem adulte, si conform unor studii pe animale se pare ca sunt mai eficiente in producerea de cartilaj.
De obicei sangele ombilical este aruncat dupa nastere, insa unele mame decid sa il recolteze si fie sa il pastreze intr-o banca privata de celule stem pentru uzul viitor al copilului lor, fie decid sa il doneze unei banci publice, pentru a putea fi utilizat de orice alt pacient. Celulele stem sunt izolate din sangele recoltat, apoi sunt cultivate in laborator si incorporate intr-un material asemanator unui gel, pe care chirurgii ortopezi il introduc in zona afectata. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta procedura va fi in special potrivita pentru varstnici (care si-au epuizat rezerva proprie de celule stem) si pentru cei cu leziuni extinse de cartilaj.
Dupa un prim studiu pe un numar restrans de pacienti (10 pacienti in Seoul), acum sunt in desfasurare 2 alte studii ce implica 50 de pacienti la Rush University in Chicago, Women’s Hospital in Massachusetts si alte 7 spitale in Korea. Prf. Alan Silman, Director Medical al Institutului de Cercetare in Artrita, Marea Britanie, spune: “Utilizarea celulelor stem obtinute din surse variate pentru a regenera cartilajul are un potential imens. Discutia este daca sa utilizam propriile celule stem ale individului sau sa beneficiem de celulele embrionare gasite in sangele ombilical. Sunt avantaje si dezavantaje pentru ambele variante. Desi tehnologia este inca la distanta de o utilizare de rutina pe scara larga, aceasta este o arie de cercetare cu rezultate substantiale si ar putea reprezenta o alternativa a inlocuirii chirurgicale a articulatiei in viitor.”