Jenna a stat spitalizata mai mult de 1 luna, urmand tratamentele standard, sperand ca medicatia administrata sa dea rezultate. Din pacate, doctorii nu au avut vesti prea bune pentru Jenna si familia ei, acestia comunicandu-le ca fetita prezinta in continuare un numar mare de celule canceroase, singura ei sansa de supravietuire fiind un transplant de maduva osoasa.
Dupa saptamani de cautare al unui donator compatibil, dar fara succes, personalul medical de la Fred Hutchinson Cancer Research Center au decis sa utilizeze in transplant celule stem prelevate din cordonul ombilical, donate de catre o mamica care nascuse recent.
Dr. Colleen Delany, director al Programului de Transplant de Sange din Cordonul Ombilical din cadrul Fred Hutchinson Cancer Research Center afirma ca este mai usor sa tratam copiii cu celule stem din cordonul ombilical avand in vedere sansele crescute de gasire a unui donator compatibil, ca urmare a numarului mic de markeri ce trebuie sa indeplineasca conditiile de compatibilitate pentru un transplant de succes.
“Sangele din cordonul ombilical este “naiv si needucat”, astfel incat este mai tolerant intr-un mediu nou”, crescand sansele de succes ale transplantului, afirma dr. Delany.
“Ceea ce ma infioara este ca sangele ombilical este irosit zilnic, fiind aruncat in mii de cazuri. Exista o femeie acolo, undeva, care a zis – donez! A salvat viata fiicei noastre!”, afirma unul din parintii fetei.
Jenna a fost supusa din nou proceselor de chimioterapie inainte de transplant. Sistemul ei imunitar a fost slabit intentionat, astfel incat celulele stem infuzate sa il refaca de la zero.
Pe langa sansele crescute de gasire a unui donator compatibil, un alt avantaj al transplantului cu celule stem din sangele ombilical este posibilitatea scazuta de a dezvolta boala Grefa contra Gazda, in care organismul respinge celulele nou injectate. Sangele din cordonul ombilical este protejat de catre mama pe perioada sarcinii, astfel incat sistemul imunitar care vine la pachet cu aceste celule nu a avut de luptat cu nicio boala, fiind “curat”.
Transplantul Jennei a avut loc la 3 luni de la diagnosticare, problemele Grefa contra Gazda au fost minore in cazul ei comparativ cu a altor pacienti bolnavi de leucemie ce nu au beneficiat de transplant cu celule stem din cordonul ombilical.
“A fost uimitor, a cantat si a dansat in fiecare zi dupa transplant!”, ne povesteste tatal Jennei.
Cand vine vorba de salvarea unei vieti, timpul este esential. Spre deosebire de cazul in care am fi vorbit de un “donator viu” de la care ar fi trebuit sa recoltam celulele, de timpul pe care il acordam procesului de gasire a unui donator compatibil, timpul de coordonare a operatiunilor (testare donator, compatibilitate, extragere celule etc), in cazul celulelor stem din cordonul ombilical a fost necesara o singura zi de pregatire pentru transplant.
Acum, la varsta de 12 ani, la peste 2 ani de la transplant, Jenna nu mai prezinta risc de leucemie mieloida.
Cazul Jennei reprezinta o speranta pentru pacientii carora li s-a spus ca nu pot beneficia de transplant si incurajeaza viitorii parinti sa stocheze sau sa doneze celulele stem din sangele ombilical al bebelusilor.
“Cel mai important lucru este ca putem gasi un donator pentru aproape oricine.”- Dr. Delany.
Sursa: http://abcnews.go.com/Health/girl-high-risk-leukemia-saved-stem-cells-umbilical/story?id=30235528