Consecinta: nici bancile publice nu mai utilizeaza stocarea integrala a probelor fara sa fie procesate si sa se efectueze inainte de stocare separarea celulara. La nivel mondial 99% din banci utilizeaza procesarea celulara, in timp ce in Europa doar 5 dintre bancile de celule stem mai stocheaza integral, de aceea din ce in ce mai multe clinici incep sa refuze probele cu sange integral.
Separarea celulara sepax presupune indepartarea celulelor rosii si a plasmei, astfel incat se elimina orice risc de efecte negative la transplant. Lifeline utilizeaza Biosafe Sepax, metoda de procesare semiautomata in sistem inchis care anuleaza orice fel de posibilitate ca proba sa fie contaminata.
Stocarea integrala sau de bucati de cordon presupune mai multa substanta de crioconservare (Dmso) si un risc mai mare de pierdere celulara. De cele mai multe ori, Dmso patrunde doar in straturile de suprafata ale cordonului si nu mai ajunge in miezul cordonului unde sunt localizate cele 2 tipuri de celule; astfel conservarea lor poate fi doar partiala.
Procesarea si separarea celulara a fost introdusa in 2001, ca urmare a studiilor si monitorizarii pacientilor cu transplant de celule stem cu probe integrale. Astfel, specialistii sustin ca este recomandat sa extragem din sange si cordon ombilical doar celulele stem, aceasta procedura fiind indicat sa fie efectuata inainte de stocarea prin congelare.
Cel mai recent studiu intareste concluziile de pana acum, dovedindu-se stiintific ca metoda optima de stocare a celulelor stem in vederea mentinerii viabilitatii lor pe perioada depozitarii in banca este sub forma de celule stem izolate si nu stocare de sange sau tesut integral. Acestea trebuie extrase din sange si tesut, separate celular inainte de crioprezervare pentru asigurarea unei probe de calitate, pregatita pentru transplant.
Salvarea unei vieti depinde de calitatea probei stocate!