Avansurile recente in transplanturile alogenice de celule stem ombilicale a dus la cresterea numarului de donatori posibili, inclusiv de utilizare a unor unitati de sange ombilical stocate intr-o banca publica sau privata de celule stem. In ciuda acestor avantaje, ramane in continuare riscul de aparitie a reactiei de reject a transplantului, in faza acuta sau in faza cronica. Aparitia reactiei de reject continua sa ramana cea mai importanta cauza de mortalitate rapida sau tardiva post-transplant.
Nepotrivirea in sistem ABO a fost frecvent luata in calcul ca si factor de risc major pentru aparitia rejectului de transplant, insa datele concrete sunt destul de limitate. Grupul de cercetatori americani a pornit de la ipoteza ca limfocitele din sangele ombilical fiind naive (nu exprima antigene pe suprafata lor), este foarte putin probabil ca ele sa fie cele ce mediaza reactia de reject. Asadar au luat in calcul impactul nepotrivirii in sistem sanguin ABO pentru aparitia rejectului acut sau cronic al transplantului de celule stem efectuat folosind fie o unitate, fie 2 unitati de celule stem stocate.
Rezultatul studiului publicat arata ca nepotrivirea in sistem ABO (al hematiilor), nu are nici un impact pe rejectul transplantului. Desi totusi sunt preferati donatori compatibili in sistem ABO, studiul sugereaza ca incompatibilitatea de grup sanguin in general nu ar trebui sa fie luata in calcul atunci cand medicii incearca sa identifice o proba de celule stem ombilicale potrivita pentru transplant.