Biologii de la Universitatea din California in San Francisco (UCSF), coordonati de Somudutta Roy, au descoperit un nou tip de celula stem intitulata „celula somatica pluripotenta endogena” (ePSC).
Similar celulelor stem embrionare, ePSC-urile sunt versatile si au capacitatea de a se transforma in multe tipuri diferite de celule specializate precum cele care intra in componenta tesuturilor cerebrale (neuroni), miocardice, epidermice si pancreatice. Specialistii isi considera descoperirea de o importanta majora in cercetarea afectata celulelor stem.
Thea Tilsty, profesor de patologie la UCSF, sustine ca ePSC-urile sunt stabile si muritoare, ceea ce inseamna ca prezinta risc redus de a se transforma in celule tumorale comparativ cu mai instabilele celule stem embrionare.
Pentru moment, ePSC-urile au fost extrase doar din tesut mamar adult, atat masculin cat si feminin, dar studiile indica o posibila existenta a lor si in alte tesuturi. Cercetarile preclinice arata ca, spre deosebire de alte celule stem adulte, ePSC-urile sunt pluripotente in natura, ceea ce le face cu adevarat speciale.
Cercetatorii sustin ca cercetarea celulelor stem embrionare se afla inca la inceput. Poate tocmai de aceea, Tilsty deja incearca sa primeasca fonduri pentru examinarea ePSC-urilor in sensul abilitatii lor de a dezvolta celule pancreatice producatoare de insulina. Cercetatorii cred că ePSC-urile au posibile aplicatii in tratarea urmatoarelor afectiuni:
- Tulburari asociate cu neurodegenerarea (Parkinson, Alzheimer, Huntington )
- Diabet
- Probleme cardiace
- Degenerare maculara
- Probleme de vindecare a ranilor