Izolarea celulelor stem din ovule le-ar permite cercetatorilor sa analizeze impactul pe care medicamentele si alimentele le au asupra ovulelor.
Noua cercetare, realizata de o echipa condusa de biologul Jonathan L. Tilly, se bazeaza pe o proteina speciala care marcheaza suprafata celulelor reproductive, ca ovulele. Folosind o masina de sortare a celulelor care poate separe celulele marcate cu aceasta proteina, echipa a obtinut celule reproductive din ovare de soarece si au aratat ca celulele pot genera ovule viabile, ce pot fi fertilizate pentru a obtine embrioni.
Apoi, echipa a aplicat aceeasi metoda ovarelor umane donate de femei la Saitama Medical Center din Japonia. Vorbim de femei care sufera de tulburari de identitate sexuala si au decis sa renunte la aceste organe feminine. Rezultatele au fost publicate in prestigioasa revista Nature, de unde au fost preluate de New York Times.
Dr. Tilly si colegii sai spun ca aceasta cercetare deschide “un nou câmp in biologia reproductiva, care era de neinchipuit acum 10 ani”. Acesta a luptat mult timp cu parerea comuna potrivit careia femeile nu produc ovule noi dupa nastere. In 2005, el a spus ca femeile au o rezerva ascunsa de celule in maduva osoasa, care alimenteaza constatnt ovarele cu noi ovule. Totusi, alti cercetatori nu au confirmat aceste rezultate.