Tratamentul a fost deja testat cu succes pe animale de laborator, ajutand organismul sa regenereze tesuturi si cartilaje afectate de aceasta boala degenerativa.
Desi se afla inca la stadiu de experiment, cercetatorii spun ca are potentialul de a deveni “punct de cotitura” pentru milioane de persoane ce sufera de aceasta boala. Rezultatele preliminare comunicate de compania australiana Regeneus, arata ca acest tratament poate intarzia interventia chirurgicala reparatorie cu 10 – 20 de ani. In plus, exista chiar posibilitatea ca noua terapie sa opreasca progresia bolii, daca se intervine in stadii timpurii.
Judith Brodie, Director Executiv al Arthritis Care, spune: “Aceasta noua terapie cu celule stem, daca studiile continua sa aiba aceleasi rezultate bune, se poate dovedi transformationala. In timp ce efectele pe termen lung nu sunt inca cunoscute, si trebuie sa fim prevazatori avand in vedere stadiul incipient al cercetarilor, Arthritis Care saluta progresele in tratamentul acestei boli foarte dureroase.”
Primul trial de cercetare pe pacienti umani a avut loc anul trecut la spitalul Royal North Shore, din Sydney, Australia. 40 de pacienti inclusi in studiu au primit injectii cu preparatul HiQCell – continand celule stem. Primele rezultate vor fi date publicitatii in 2013, insa Dr. Richard Lilischkis, de la Regeneus, spune ca sunt “uimitoare”. Tratamentul costa 6.000 £ si dureaza 3 ore, timp in care chirurgii recolteaza tesut adipos din stomac, prin liposuctie. Apoi sunt izolate celule stem si injectate in genunchiul artritic al pacientului.
Dr Diana Robinson, de la Centrul de Medicina Sportiva din Sydney, care este unul dintre partenerii medicali ai Regeneus, spune ca efectul antidureros a aparut aproape imediat, iar imbunatatirea functionala a genunchiului a aparut in decurs de 10 zile. “La anumiti pacienti regenerarea cartilajului a fost de 30% dupa 6 luni de la tratament”, spune ea pentru Body and Soul Online. “Iar durerea a diminuat cu 30 – 100% fata de situatia initiala.”
In prezent, tratamentul e in studiu pe caini in Marea Britanie, dar Compania se pregateste sa ceara licenta pentru inceperea studiului pe pacienti umani.