Limfocitele T, cum mai sunt numite aceste celule, sunt produse in organism in numar mic, insa se considera ca injectarea lor in cantitati mari ar putea potenta functia sistemului imunitar si conduce in acest fel la distrugerea cancerului.
Expertii japonezi sustin ca au creat, pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), limfocite T killer capabile sa distruga celulele tumorale. Acestia au reprogramat limfocite T specializate in distrugerea unui anumit tip de cancer al pielii, transformandu-le in iPS. Acest proces a determinat iPS sa genereze ulterior limfocite T complet active, capabile sa distruga celulele canceroase.
Incercarile de pana acum de producere a celulelor T in laborator prin metode conventionale esuasera intrucat aceste celule au o viata foarte scurta; din acest motiv, nu puteau fi folosite pentru tratarea cancerului. Aceasta strategie ar putea rezolva problemele intampinate la ora actuala in imunoterapie si ar putea reprezenta un progres major in tratamentul cancerului.