BOLI ȘI TRATAMENTE
Celulele stem din sângele ombilical salvează vieți de mai bine de 20 de ani. Astăzi terapiile cu celule stem continuă să evolueze, aducând noi speranțe pacienților și familiilor lor. Pe site regăsiți o lista cu bolile care s-au tratat până în prezent cu celule stem.
TRANSPLANTURI DE CELULE STEM
Transplantul de celule stem hematopoietice ar putea fi una dintre opțiunile de tratare a unora dintre bolile grave menționate. Se evaluează fiecare caz pe baza tipului de afecțiune, a nevoilor pacientului și a sursei grefei: măduvă osoasă, sânge periferic sau sânge din cordonul ombilical (SCO). Transplantul poate fi autolog, ceea ce înseamnă că se folosesc propriile celule ale pacientului, sau alogen, atunci când se folosesc celule provenite de la un donator.
Criteriile după care se evaluează necesitățile transplantului sunt într-o continuă modificare, în funcție de experiența acumulată pe baza efectuării în întreaga lume, în fiecare an, a circa 50 de mii de transplanturi de celule stem hematopoietice. Numărul transplanturilor de SCO crește în fiecare an. Începând din 2005, numărul transplanturilor de SCO la copii a depășit numărul transplanturilor cu grefă de măduvă osoasă.
<< Aplicațiile actuale ale SCO >>
Diferite tipuri de boli maligne, leucemii și limfoame
Anemia aplastică gravă și alte afecțiuni care implică insuficiență medulară
Tulburări mielodisplastice sau anomalii în producerea de celule ale măduvei osoase
Nu se pot folosi celulele stem provenite de la persoane cu boli moștenite (congenitale). Totuși, afecțiunile moștenite (precum cele enumerate mai jos) pot fi tratate cu celule stem provenite de la persoane sănătoase, de exemplu de la un frate.
- Hemoglobinopatii, precum forme de anemie congenitală;
- Tulburări moștenite ale sistemului imunitar;
- Tulburări metabolice moștenite.
Între frați există o probabilitate de 25% de compatibilitate perfectă. Totuși, SCO poate fi folosit chiar și în cazul unei compatibilități mai mici întrucât sporește șansa compatibilității între frați. Se preferă grefele de la frați întrucât șansa de reușită a transplantului este mai mare.