ȚESUTUL DE CORDON OMBILICAL
Prin metodologia LifeCord se obține crioconservarea a 2 Produse de Terapie Celulară, cu 2 tipuri de celule stem din țesutul cordonului ombilical, izolate și stocate separat:
Celulele stem mezenchimale
Derivate din gelatina Wharton care se află în interiorul cordonului
Celulele progenitoare endoteliale
Derivate din sistemul vascular al cordonului ombilical
Celulele stem mezenchimale (CSM) au unele proprietăți unice, precum capacitatea de a se diferenția și de a „produce” alte tipuri de celule ale organismului uman și capacitatea de a regla sistemul imunitar. Pornind de la capacitatea de diferențiere a acestor celule, au fost efectuate cercetări în domenii ca medicina regenerativă, ingineria țesuturilor, terapia genetică sau terapiile oncologice. Capacitatea de a regla reacțiile imune ale organismului, precum și capacitatea de a se diferenția în alte tipuri de celule sunt investigate în cadrul mai multor trialuri clinice care vizează tratarea unor afecțiuni și boli comune în întreaga lume.
Pe scurt, CSM joacă un rol important în:
- menținerea funcționării normale a organismului;
- reglarea reacțiilor imune, precum inflamațiile;
- refacerea organismului în urma vătămărilor și a bolilor;
Cercetările care implică CSM vizează următoarele domenii principale:
- folosirea directă a CSM în tratamentul vătămărilor și a proceselor patogene;
- folosirea lor în paralel cu alte tratamente sau cu transplanturi în vederea reglării răspunsului imun și a prevenirii respingerii unor transplanturi, precum cele de măduvă osoasă sau de organe;
- aplicații de terapie genetică prin care CSM sunt schimbate pentru a fi îndepărtate și înlocuite gene defecte purtătoare de boli genetice. Aceste celule reparate sunt apoi transplantate și formează țesuturi noi care funcționează normal, fără efectele bolilor genetice;
- aplicații de inginerie a țesuturilor, prin care CSM sunt folosite în laborator pentru a fi create porțiuni de țesut cu care să fie refăcute zonele vătămate ale organelor ori chiar organe întregi care sunt apoi transplantate;
- aplicații în cadrul terapiilor oncologice și stimularea în vitro a efectelor CSM din gelatina Wharton asupra anumitor tipuri de cancere.
Celulele progenitoare endoteliale (CPE) reprezintă al doilea tip de celule izolate din țesutul cordonului ombilical, mai precis din sistemul vascular al cordonului, prin intermediul metodei LifeCord. S-a dovedit că aceste celule sunt implicate în angiogeneză (formarea de noi vase de sânge) și în regenerarea țesutului cardic, a țesutului cerebral și a pielii.
Aplicațiile terapeutice potențiale – neovascularizația, adică formarea de noi vase de sânge la nivelul țesuturilor vătămate, în special la nivelul organelor ischemice:
- mușchiul cardiac;
- afectări cerebrale;
- vătămări ale pielii.
Celulele stem ENDOTELIALE sunt un produs SUPERIOR de terapie celulară, având rolul de a repara vasele de sânge deteriorate în urma atacurilor cerebrale sau atacurilor de cord, primele două cauze de deces în lume.
Recoltarea de cordon ombilical este sigură atât pentru mama, cât și pentru copil, și poate fi facută atât la nașterea naturală, cât și la cezariană. După clamparea și tăierea cordonului, după colectarea sângelui din cordon, doctorul sau moașa vor recolta un segment de circa 15 cm din cordon și îl vor pune într-un recipient special care se găsește în kitul de recoltare de la Lifeline. Dacă nu recoltați cordonul ombilical al copilului dumneavoastră, el va fi distrus ca deșeu medical!
Beneficiile stocării Celulelor Mezenchimale și Endoteliale:
- 2 produse distincte de terapie celulară = mai multe boli tratate în viitor
- Calitatea probei net superioară = stocarea celulelor este individuală, nu țesut tăiat sau mărunțit
- Disponibilitatea imediată a probei = celulele sunt deja separate la nivel celular, gata pregătite pentru transplant
- Șanse mai mari de reușită în transplant = celule izolate și stocate în mediul natural (plasma obținută din sângele ombilical), fără utilizare de aditivi sau enzime de la animale care ar putea modifica proprietățile biologice.