Medicină Regenerativă
Rezultatele pozitive ale cercetărilor și aplicațiilor cu celule stem din sângele și din țesutul cordonului ombilical au constituit motivația pentru desfășurarea de trialuri clinice al căror obiectiv l-au constituit tratamentele pentru alte boli grave. Cercetătorii și oamenii de știință consideră că terapiile viitorului vor presupune utilizarea celulelor stem din diferite surse, inclusiv din sângele și țesutul cordonului ombilical. Acest domeniu de cercetare denumit în general „Medicină regenerativă” este în plin avânt în numeroase centre și vizează tratarea:
Paraliziei cerebrale cauzate de hipoxie
Sclerozei multiple
Refacerea sistemului nervos după vătămarea măduvei spinării
Terapiilor genetice destinate afecțiunilor congenitale
Bolilor cardiace și refacerea vaselor de sânge
Refacerea și îmbunătățirea vederii și a auzului
Refacerea vătămărilor cerebrale cauzate de accidente vasculare-cerebrale
Boala Parkinson
Boala Alzheimer
Medicina regenerativă vizează crearea de țesuturi vii, funcționale, care să refacă ori să înlocuiască o funcție pierdută a unui țesut sau organ din cauza vârstei, a bolii, a vătămării ori a defectelor congenitale. Acest domeniu medical promite să regenereze țesuturi și organe vătămate prin stimularea organelor care anterior nu se puteau reface astfel încât ele să se poată însănătoși singure. De asemenea, medicina regenerativă le permite oamenilor de știință să cultive țesuturi și organe în laborator care să fie implantate atunci când organismul nu se poate vindeca singur. Dat fiind numărul mare de pacienți care au absolută nevoie de un transplant, este important că medicina regenerativă are potențialul de a rezolva problema păstrării organelor pentru transplant, precum și problema respingerii organului transplantat, întrucât celulele organului vor fi compatibile cu cele ale pacientului.
Aplicații potențiale în domeniul medicinii regenerative și al ingineriei țesuturilor prin folositea celulelor stem mezenchimale și endoteliale.În plus, cercetările și trialurile clinice privind proliferarea și înmulțirea în laborator a celulelor stem din SCO au înregistrat progrese semnificative. Se urmărește sporirea numărului de celule din grefă și din doza transplantată, ceea ce crește semnificativ potențialul aplicațiilor cu grefe de SCO. Aceasta întrucât numărul crescut de celule stem reduce limitările privind doza și oferă:
- Posibilități sporite de a se obține grefări reaușite;
- Posibilități crescute ale aplicațiilor la adulți;
- Număr mai mare al pacienților care pot beneficia de un transplant.