Pe măsură ce sarcina avansează, viitorii părinți devin din ce în ce mai entuziasmați să îşi cunoască în sfârşit bebeluşul.
Indiferent dacă naşterea are loc la termen sau prematur, există o serie de situații când e bine să vă anunțați medicul şi să vă porniți spre spital.
Dacă e vorba de naştere naturală, ea poate debuta oricând între 38 şi 41 săptămâni de sarcină, dacă este vorba de naştere la termen.
Dacă ați planificat o naştere prin operație cezariană, de obicei aceasta se face electiv cu câteva zile înainte de termen (după 39 săptămâni).
În ambele situații, se poate întâmpla să apară dureri, hemoragie, dilatarea colului uterin sau ruperea membranelor (a apei) şi mai devreme de 38 săptămâni, în această situații fiind vorba de o naştere prematură, sau iminentă de naştere prematură.
Care sunt situațiile când vă anunțați medicul?
- Pierdere de lichid incolor cu miros fad în cantitate mare sau pierdere constantă de lichid în interval de mai multe ore.
- Hemoragii pe cale vaginală
- Contracții uterine dureroase (CUD) care nu cedează la repaus şi/sau la antispastice.
- Nu mai simțiți mişcările copilului
- Eliminarea dopului gelatinos (nu este o urgență, nu trebuie să mergeți neapărat la spital, dar e bine să vă anunțați medicul)
Care este diferența dintre contracțiile din travaluiul fals şi cele din naşterea declanşată?
Pe tot parcursul sarcinii pot apărea contracții uterine. În trimestrul 1, acestea se resimt ca durerile menstruale, pot fi însoțite sau nu de scurgeri maronii sau hemoragie, şi de obicei este doar o iminență de avort care se rezolvă uşor cu repaus şi tratament.