Cel mai aşteptat moment din sarcină, precum şi cel mai dorit sentiment al femeilor care încă nu au reuşit să rămână însărcinate, este acela în care mama îşi simte copilaşul mişcând în burtică.
Este un sentiment minunat, înălțător şi Divin, care oferă mamelor o stare incredibilă de confort precum şi sentimentul de siguranță că bebeluşul din burtică este viu şi se dezvoltă normal.
Când apar primele mişcări fetale?
La vârsta gestațională de 8 săptămâni, produsul de concepție îşi schimbă denumirea din embrion în făt, pentru că deja are trăsături specific umane şi nu mai poate fi confundat cu alte specii.
Chiar de la acel moment, bebeluşul începe să aibă mici mişcări, ca nişte spasme, care nu sunt voluntare, ci sunt doar un semn de dezvoltare corectă neuromusculară. Ele pot fi văzute uşor cu ocazia ecografiei.
Aceste mişcări involuntare continuă pe măsură ce sarcina evoluează, iar la morfologia fetală de trimestrul 1, veți observa pe monitor că fătul este aproape complet dezvoltat şi are tonus muscular foarte bun, făcând mişcări bruşte şi ample.
Percepția de către mamă a mişcărilor fetale se face însă mai târziu, între 16 şi 18 săptămâni de sarcină, în funcție de istoricul obstetrical al femeii.
De obicei, când este vorba de prima sarcină, dorința exagerată şi plină de entuziasm a gravidei, o poate face să asocieze orice mic spasm intestinal, balonarea sau alte semne digestive cu mişcările fătului. O parte dintre ele declară chiar că “l-au simțit de la 2 luni de sarcină”.
Bineînțeles că această percepție este eronată, pentru că mişcările bebeluşului pot fi simțite abia după ce acesta are o greutate suficient de mare (150-200g) şi o forță proporțională de a deforma peretele uterin atunci când loveşte.
Mai devreme de 16 săptămâni este imposibil de perceput mişcările fetale din toate punctele de vedere. Chiar şi atunci, doar femeile care au mai fost însărcinate şi îşi cunosc suficient de bine corpul, precum şi senzația respectivă din uter, pot identifica corect mişcările fetale atât de devreme.
În jur de 18 săptămâni, majoritatea gravidelor reuşesc să perceapă cu certitudine când mişcă copilul.