Descoperirea oamenilor de stiinta este cu atat mai importanta cu cat rinichii sunt un organ greu de reconstituit. In cadrul procedurii, acestia au realizat tesuturi de mezoderm intermediar, ce intră in alcătuirea rinichilor, iar rata de reusita a fost de peste 90% după 11 zile de cultură, informeaza.
Kenji Osafune, profesor asociat la Centrul Universitătii din Kyoto pentru cercetare si aplicatii ale celulelor iPS, a explicat ca desi este o etapa foarte importanta, „nu se stie inca daca simplul transplant de celule regenerate va permite cu adevarat vindecarea bolilor renale”, a explicat acesta, relateaza aceeasi sursa.
Cercetatorii afirma ca aceasta este o prima etapa spre transplantul de tesut renal creat pornind de la celule iPS, descoperire ce da speranta pacientilor care sufera de afectiuni renale. Celulele stem pluripotente induse (iPS) sunt celule recoltate de la persoane adulte si aduse in forma embrionara, stare in care se manifestă din nou patru gene care in mod normal sunt inactive la celulele adulte.