Spermatozoizii astfel obtinuti au fecundat ovule, din care s-au nascut soricei sanatosi, care au crescut, devenind femele si masculi fertili, se prezinta in studiul cercetatorilor japonezi si aparut in revista americana “Cell”.
Deocamdata aceasta tehnologie este inca in stadiu incipient si nu va putea fi insa folosita la om mai devreme de un deceniu, precizeaza purtatorul de cuvant al echipei de cercetare de la Universitatea din Kyoto. Rezultatele experientelor sunt totusi promitatoare pentru ca face sa poate fi depasit unul din principalele obstacole din biologie: recrearea spermei plecand de la celule embrionare, cunoscute ca “celule stem primordiale”, aceasta putand deveni ulterior functionala.
“Este primul studiu care reuseste sa puna in evidenta o generatie de celule de germinatie cu functionalitate completa, provenite din celule stem embrionare”, arata autorul studiului, Mitinori Saitu, profesor la Universitatea din Kyoto, intr-un e-mail trimis AFP.
In cadrul setului de experiente, cercetatorii au utilizat soareci care nu puteau produce sperma normala. Acestia au fost injectati cu celule stem provenite din celulele de germinatie primordiale (sau PGC). Aceste PGC “au produs sperma cu aspect normal, care a fost folosita apoi la fecundarea, cu succes, a ovulelor”, se spune in studiu.
Studiul va continua cu aceasta tehnica si se va concentra si pe efectele constatate la generatii succesive de soareci masculi si femele, incheie AFP.