Celulele, obtinute cu ajutorul tehnicilor de clonare prin care a fost creata oaia Dolly, au potentialul de a regenera organe si tesuturi deteriorate.
Cu toate acestea, reusita cercetatorilor creeaza noi dezbateri pe tema clonarii umane in laborator. Asta le-ar permite cuplurilor care au pierdut un copil sa plateasca pentru crearea unui “duplicat”.
Prin tehnica de clonare folosita, oamenii de stiinta americani au transformat celule epidermice umane in celule susa embrionare, care se pot transforma la randul lor in orice tesut sau organ al corpului omenesc.
Cercetatorul Shoukhrat Mitalipov spune ca pentru experimente s-au folosit ovule din care a fost extras ADN-ul. Apoi, in interiorul ovulului au fost puse celule ale pielii si s-a folosit un mic soc electric, pentru ca acestea sa inceapa sa se dezvolte in embrioni. Dupa ce embionii s-au dezvoltat 5-6 zile, din ei au fost obtinute celule stem.
“Tehnica noastra ofera noi cai de a obtine celule stem pentru pacienti cu tesuturi sau organe disfunctionale sau distruse”, a declarat Shoukhrat Mitalipov.
Paul De Sousa, medic la Universitatea din Edinburgh, crede ca metoda va ajuta si la dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru infertilitate.