Un studiu realizat pe soareci, ale carui rezultate sunt prezentate pe larg in ultimul numar al revistei Nature, descopera semnalul chimic ce declanseaza metamorfoza celulelor stem intr-un nou tesut care devine unghie, si atrage de asemenea nervi care promoveaza regenerarea unghiei si a tesutului osos.
Aceasta descoperire indica faptul ca celulele stem din unghii pot fi folosite pentru dezvoltarea unor noi tratamente pentru persoanele cu amputari.
La soareci ca si la oameni, regenerarea unui deget amputat implica recresterea unghiei. Insa regenerarea partii amputate depinde de unde a fost facuta amputarea: daca celulele stem de sub unghie sunt amputate odata cu varful degetului, regenerarea nu mai este posibila. Daca acestea raman, regenerarea este posibila.
Pentru a intelege de ce aceste celule stem sunt de o importanta cruciala pentru regenerare, cercetatorii au apelat din nou la soareci. Oamenii de stiinta au operat amputari ale degetelor de la membrele posterioare la doua grupuri de soareci: un grup format din soareci normali si un grup format din soareci care au primit un medicament care inhiba semnalele pentru dezvoltarea noilor celule din unghie.
Ei au descoperit ca semnalele care au ghidat dezvoltarea celulelor stem in celule ale unghiei sunt vitale pentru regenerarea degetelor amputate. La cinci saptamani dupa amputare, soarecii normali isi regenerase-ra deja degetul amputat cu tot cu unghia acestuia. Ceilalti soareci care au primit un medicament care a inhibat aceste semnale nu si-au regenerat nici unghia si nici osul amputat, pentru ca la celulele stem nu au ajuns semnalele necesare pentru a declansa mecanismul de regenerare. Cand cercetatorii au dezinhibat aceste semnale, tesuturile amputate s-au regenerat si la soarecii din al doilea grup.
In cadrul unui alt experiment, cercetatorii au indepartat chirurgical nervi din degetele soarecilor inainte de a le amputa. Acest lucru a afectat semnificativ nivelul de regenerare a tesuturilor si al unghiei, similar experimentului prezentat anterior, in care au fost inhibate semnalele de regenerare. Mai mult decat atat, indepartarea nervilor a scazut si nivelul anumitor proteine care sustin regenerarea tesuturilor.
Impreuna, rezultatele experimentelor demonstreaza ca celulele stem din unghie sunt vitale pentru regenerarea unui deget amputat la soareci. Daca acelasi lucru este valabil si pentru oameni, descoperirea poate conduce la noi metode de tratament pentru persoanele cu amputatii.
Alte animale, printre care amfibienii, pot regenera chiar si membre pierdute. Spre exemplu, salamandrele acvatice isi pot regenera membre intregi si chiar parti din inima – un proces in care sunt implicate celule din sistemul lor imunitar. Prin studierea acestor caracteristici regenerative ale animalelor ar putea fi posibila dezvoltarea potentialului regenerativ uman, conform oamenilor de stiinta.