“Pentru prima data am reusit sa demonstram modul in care un metabolit poate cauza o forma de cancer. Descoperirea pune bazele dezvoltarii unor inhibitori care sa blocheze mutatia si sa impiedice sinteza productia enzimei care duce la aparitia bolii”, a explicat cercetatorul prof. Tak Mak.de la Princess Margaret Cancer Centre din Toronto.
Cercetarea demonstreaza modul in care un metabolit (o molecula produsa de o enzima metabolica mutanta) poate produce unul din cele mai comune tipuri de leucemie la adulti.
Mak sustine ca echipa a modificat genetic un soarece, inducându-i o mutatie in sistemul sangvin pentru a imita leucemia mieloida umana acuta .
Astfel, ei au descoperit ca mutatia genetica creeaza o stare de dezechilbru biochimic in care metabolitul determina sistemul imunitar sa mareasca numarul de celule stem si sa reduca numarul de celule sangvine mature din maduva osoasa. Ca urmare a acestui fapt, se creeaza o situatie similara cu cea intâlnita in sindromul mielodisplastic, unul din precursorii acestui tip de leucemie.
Potrivit studiului, mutatia este implicata si in 70-90% dintre cazurile de cancer cerebral si o varietate de alte tipuri de cancer.