Procedura in sine nu este foarte complicata: se porneste de la un implant din material plastic care va stimula cresterea unui nou tesut osos, iar atunci cand osul nou format este destul de puternic, implantul de plastic se va degrada si va disparea treptat. Celulele stem se vor atasa la implantul din plastic, iar apoi nu vor urma clasica transformare in celule sanguine, ci se vor transforma in celule osoase.
Prof. Mark Bradley, chimist la Universitatea Edinburg, spune intr-un interviu acordat Daily Telegraph: “unele structuri se uzeaza inaintea altora, ca de exemplu soldul. Ideea adusa in prim plan de studiul nostru este aceea ca medicii sa produca in laborator un inlocuitor al soldului, sa-l implanteze in pozitia anatomica, apoi sa astepte. In timp, celulele stem vor veni si se vor atasa implantului de plastic, iar acesta va incepe un proces de degradare treptata. Odata cu disparitia plasticului, se va forma un nou tesut osos, care va inlocui matrita de plastic.”
Cel mai probabil noul produs medical va fi disponibil pentru tratamente umane in cca 10 ani. In acest moment se fac teste pe animale de laborator. Testarile in laborator, utilizand tesut uman, au fost incheiate deja.